Orban: Ne želimo muslimane u zemlji

Izvor: Mondo, 03.Sep.2015, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Ne želimo muslimane u zemlji

Mađarski premijer Viktor Orban podelio je sa ostatkom sveta ne baš dimplomatske stavove o izbegličkoj krizi i odnosu prema migrantima...

Orban je rekao da je prioritet Budimpešte da ojača spoljnu granicu Evropske unije, odnosno granicu Mađarske sa Srbijom i da će učiniti isto na granici sa Hrvatskom, ukoliko izbeglice počnu da koriste taj put.

Orban je naveo da je Mađarska protiv primanja mnogo izbeglica, koji su pretežno muslimani.

"Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << želimo da imamo veliki broj muslimana u našoj zemlji", rekao je mađarski premijer i podsetio kakvo je bilo iskustvo Mađarske sa otomanskom vladavinom, prenela je agencija Rojters.

Orban je naveo da zvaničnici EU nisu ponudili da premeste tražioce azila iz Mađarske, ali da će razmotriti sistem kvota ukoliko im takav način raspoređivanja izbeglica bude ponuđen.

Foto: screenshot/youtube

"Razmeštanje ilegalnih migranata među državama članicama EU je iluzorno rešenje", ocenio je Orban na konferenciji za novinare u Briselu, komentarišući predlog Evropske komisije.

U izveštaju nemačkog lista "Velt" se navodi da Evropska komisija razmatra preseljenje 54.000 migranata iz Mađarske u druge zemlje članice EU, što je Orban okarakterisao kao "blefiranje", ističući da se te brojke nisu razmatrale u razgovorima u kojima je učestvovao u Briselu.

"A sistem kvota je moralno teško pitanje", naveo je Orban, dodajući da to nije rešenje i da čak njegovi zagovornici to znaju.

Orban je naveo da niko ne govori o tome da li će manje izbeglica dolaziti posle uvođenja sistema kvota i ne postavlja se pitanje "šta će se desiti kada se izbeglice razmeste i kako će biti moguće da ih zadrže u zemlji koja im dodeljena".

Mađarski premijer je primetio da se Evropa danas ne suočava sa izbegličkom krizom, jer, kako je naglasio, "većina ilegalnih migranata nisu izbeglice".

Posle razgovora sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, Orban je novinarima rekao da je istina da su mnogi migranti "zaista izbeglice, ali da mnogo više njih ne beži od progona ili ratova, već su krenuli u Evropu u nadi da će imati bolji životni standard".

"Postoji veći broj migranata koji nisu iz ratnih zona i postoji neograničeno nadolaženje njih", naveo je Orban i predložio da bi trebalo tim ljudima jasno staviti do znanja da izbeglice koje nisu iz ratnih zona, neće dobiti priliku da žive u Evropi, prenosi MTI.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.