Opsadno stanje u Briselu

Izvor: VOA, 23.Nov.2015, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opsadno stanje u Briselu

Glavni grad Belgije i sjedište evroatlantskih institucija već danima je pod najstrožim režimom policijskih kontrola i oštrih bezbjednosnih provjera.

Nakon terorističkih napada u Parizu, oči javnosti su usmjerene na Brisel. Razlog je u činjenici da većina tragova počinitelja terorističkih napada vode upravo do Brisela, gdje federalna policija, zajedno sa vojskom, nastoji da otkrije ekstremiste i preduprijedi napade slične pariškim za koje, prema policijskim izvorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << već postoje planovi.

Brisel je već treći dan pod punom policijskom i vojnom opsadom jer je u toku potraga za teroristima, ne samo za Salahom Abdeslamom, već i terorističkim ćelijama i pripadnicima ekstremističkog pokreta u Briselu i ostatku Belgije.

Sprovedene su tokom prethodne noći i rano jutros 22 policijske akcije, uglavnom na različitim briselskim lokacijama i u gradu Šarlroa, tokom kojih je uhapšeno 16 lica. Kasnije poslijepodne je federalna policija saopštila da je jedna osoba puštena iz pritvora, a saopšteno je i to da tokom policijske akcije nije pronadjen niti eksploziv, niti oružje. Većina policijskih akcija sprovodi se u i oko Molenbeka, briselske opštine naseljene uglavnom sjeverno afričkim doseljenicima i gdje je pronadjen najveći broj tragova terorista.

U medjuvremenu, javne službe u glavnom gradu Belgije su svedene na minimum, opštinsko osoblje radi u smanjenom broju, dok je federalna vlada naložila da škole i univerziteti do daljnjeg na području grada ostaju zatvoreni. Ne radi ni gradski metro, kao ni većina tramvajskih linija. Zatvoreni su trgovinski centri, otkazane javne manifestacije, dok prodavnicama nije izričito naloženo da zaključaju vrata.

"Sedmicu živim u Briselu, a sedmicu u Ruselare. Sada odoh u Ruselare jer ovdje nema ništa, nema kupovine. Prodavnice su otvorene, ali nema ljudi", priča jedan stanovnik Brisela.

"Jako teško gospodine, jako teško. Nema kupaca", kaže prodavac, a njegova koleginica dodaje, "Jutros je bilo mirno, kupci su očito preplašeni i ne dolaze da kupuju."

Briselsko sjedište NATO-a je danas zatvoreno, dok institucije EU rade smanjenim kapacitetom i uz naglašeno pooštrene mjere kontrole.

Kasnije poslijepodne je saopšteno da, za sada, opasnost za grad Brisel ostaje na najvišem, četvrtom nivou. Ostatak zemlje pokušava da funkcioniše koliko-toliko normalno: škole  i javne ustanove su otvorene, ali uz povećane bezbjednosne mjere.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.