Oprez na globalnim berzama uoči obraćanja predsednice Feda

Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez na globalnim berzama uoči obraćanja predsednice Feda

Akcije na svetskim berzama su se danas stabilizovale, ali je prevladao oprez uoči obraćanja predsednice američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen, koje bi, kako ocenjuje AFP, moglo pružiti nove smernice vezano za predstojeće podizanje kamatnih stopa.

Trgovci u Evropi su uglavnom bili bez inspiracije, u nedostatku važnijih korporativnih i ekonomskih vesti, ocenjuje agencija Frans pres.

Londonski indeks akcija FTSE 100 je u popodnevnim časovima oslabio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za 0,1 odsto, na 6.259,84 poena, pariski KAK 40 za 0,1 odsto, na 4.507,34 poena, dok je frankfurtski DAX 30 porastao za 0,1 odsto, na 10.280.83 poena.

Od današnjeg govora predsednice Feda na Harvard univerzitetu, investitori očekuju nove smernice vezano za neizbežno podizanje kamatnih stopa u SAD, nakon nedavnih naznaka mogućeg junskog ili junskog podizanja kamata.

Uoči obraćanja Jelen, tržišta su razmatrala i poruke poslate sa samita lidera G7 u Japanu, koji su u završnoj deklaraciji poručili da podsticanje svetskog privrednog rasta predstavlja "hitan prioritet".

Na valutnim berzama, evro je oslabio na 1,1149 dolara sa jučerašnjih 1,1194 dolara, dok je dolar ostao na nepromenjenih 109,76 jena.

Akcije na Volstritu su u ranom trgovanju porasle, pošto je vlada revidirala naviše podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda SAD za prvi kvartal.

Oko 35 minuta od početka trgovanja, industrijski indeks Dau Džons je porastao za 0,2 odsto, širi S&P 500 za 0,2 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,4 odsto.

U Aziji, berzanski indeksi su evidentirali različite rezultate, pri čemu je tokijski indeks Nikei porastao za 0,4 odsto, honkonški Hang Seng za 0,9 odsto, a Šangajski kompozitni pao za 0,05 odsto.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.