On je NAJBIZARNIJI ruski političar i Amerika mu je upravo uvela sankcije

Izvor: Blic, 30.Nov.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On je NAJBIZARNIJI ruski političar i Amerika mu je upravo uvela sankcije

Rat sankcijama između Rusije i Zapada traje već dve godine, a sada se na meti Sjedinjenih Država našao i Kirsan Iljumžinov, bivši predsednik regije Kalmičke republike koji nosi i titulu "najčudnijeg ruskog političara".

Kirsan Iljumžinov se na crnoj listi SAD našao jer je "od 1998. godine finansijski pomagao vladu sirijsko predsednika Bašara al-Asada", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija.

Ipak, ono zbog čega je Iljumžinov dospeo u centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pažnje nije saradnja sa Bašarom al-Asadom.

Naime, Iljumžinov je u televizijskom intervjuu tvrdio da su ga vanzemaljci odveli na svemirski brod koji je došao na Zemlju da uzme uzorke, za šta je imao i svedoke.

Pored toga, bio je predsednik Svetske šahovske federacije. Iljumžinov je potrošio desetine miliona dolara da bi pretvorio siromašni region u meku za šahiste, izgradnjom čitavog sela za održavanje međunarodnih turnira. Poznati su i njegove partije sa nekadašnjim libijskim liderom Moamerom el Gadafijem. Takođe je tvrdio da su šah izmislili upravo vanzemaljci.

Iljumžinov je 17 godina bio predsednik Kalmičke republike, malog budističkog regiona u Rusiji, koji leži na obalama Kaspijskog mora. Bivšeg biznismena, inače milionera, prati reputacija ekscentrika.

Iako je u početku razmišljao da otcepi Kalmikiju od Rusije i od nje napravi pravi mali poreski raj, Iljumžinov je ubrzo promenio ploču i počeo da podržava Vladimira Putina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.