Ogromna erupcija vulkana u Čileu, počela evakuacija

Izvor: Blic, 03.Mar.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogromna erupcija vulkana u Čileu, počela evakuacija

Na jugu Čilea je rano jutros došlo do erupcije vulkana Viljarika, pri čemu su pepeo i lava leteli visoko u nebo, a lokalno stanovništvo je moralo da bude evakuisano.

Ya se constituyó el Comité Operativo de Emergencia por la erupción en Volcán Villarrica http://t.co/OFOXwaMtcA pic.twitter.com/fk8k1NIZDt

— BioBioChile (@biobio) March 3, 2015

Vulkan se nalazi nedaleko od turističkog odmarališta Pukon, oko 750 kilometara od glavnog grada Santjaga, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedan je od najaktivnijih u Južnoj Americi. Poslednja erupcija je zabeležena 2000. godine.

Dramatic shot of Villarica volcano erupting behind southern Chilean city via @FranciscoLjubet pic.twitter.com/S4bz6f5Y44

Na televizijskim snimcima se može videti kako narandžasta lava i pepeo lete visoko u vazduh, osvetljujući nebo tokom noći.

Erupción en vivo del #volcán #Villarrica !! Increíble!! #Pucón pic.twitter.com/fNGECOJJoi

Oko 3.385 ljudi evakuisano je iz preventivnih razloga, a vlada Čilea je jutros održala hitan sastanak u predsedničkoj palati u Santjagu kako bi razmotrila situaciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.