Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2015, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oficir SAD: Prodaja S-300 Iranu imaće tri ozbiljne posledice

21.04.2015. -

Ruska odluka da ukine zabranu na prodaju protivavionskog raketnog sistema S-300 Iranu dovešće do tri ozbiljne posledice, smatra pukovnik Ratne mornarice SAD Klint Hinout, čiji članak je objavio američki list „Nešenel interest“.

Pre svega, prodaja S-300 Iranu dovešće do „fundamentalne promene vojnih snaga u regionu“. SAD i njihovi saveznici su decenijama smatrali slobodu akcija na nebu iznad Bliskog istoka nečim što se podrazumeva, dok su njihovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << protivnici bili prinuđeni da ograniče varijante planiranih akcija, znajući za svoju ranjivost po pitanju izviđanja i napada iz vazduha. To je posebno bilo tako sa Iranom, ali dolazak S-300 sve menja, smatra Hinout.

Prema mišljenju vojnog lica, u slučaju da SAD donesu odluku da napadnu nuklearne objekte Irana, sada će im biti potrebne velike izviđačke, vazdušne, morske i kopnene snage, uključujući efektivne i skupe vidove naoružanja.

„Izvršenje misije će biti komplikovanije i teže“, naveo je on.

Kao drugo, ako Iran bude imao S-300, to će značiti značajno ubrzavanje širenja sistema A2/AD (Anti-Access/Area-Denial, kineska doktrina bezbednosti). Jedan broj vojnih činovnika SAD ranije je upozoravao da će takve države, kao što su Iran i Severna Koreja, takođe dobiti efikasne sisteme kao što je S-300 i time prinuditi Vašington da izmeni svij pristup projektovanju vojne sile, objašnjava Hinout.

„Taj dan je, izgleda došao“, piše on.

„Pod tri, skidanje ruske zabrane na isporuke S-300 Iranu vraća nas u epohu geopolitičke konkurencije“, smatra američki vojni zvaničnik. Samo je pitanje dana kada će se svaki međunarodni događaj razmatrati u svetlu političkog takmičenja sa drugim velikim silama, pojašnjava on.

Zapadne sankcije nanele su štetu privredi Rusije i sada je ona našla način da Sjedinjene Američke Države drastično povećaju svoje rashode, zaključuje Hinout.

sputnik

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.