Izvor: Danas, 03.Mar.2015, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ofanziva na Sadamov grad

Bagdad - Iračke snage su pokrenule ofanzivu za ponovno uspostavljanje kontrole nad Tikritom, rodnim gradom Sadama Huseina, koji je u rukama Islamske dr- žave. Kako su izvestili lokalni mediji, iračke snage su napale grad uz podršku irač- kih bombaša iz vazduha. Tikrit se nalazi 150 kilometara severno od Bagdada, a ID ga je zauzeo u junu prošle godine.

Premijer Iraka Hajder al Abadi, koji se uoči ofanzive sastao s vojnim liderima u pokrajini Salahudin, rekao je da će pomilovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sve sunitske borce koji budu napustili ID, istakavši da im je to „poslednja šansa“. Prema nepotvrđenim informacijama, ekstremisti su istisnuti iz pojedinih područja nadomak Tikrita. Kako se dodaje, iračka policija i borci iz redova iračkih snaga napreduju ka Tikritu, a uporišta ID-a su napadnuta i iz vazduha.

Kako izveštavaju dopisnici, vladine snage su došle na pet kilometara od centra grada. Ako povrate kontrolu nad Tikritom, vladine snage će dobiti podsticaj uoči borbi za grad Mosul, koji je takođe u rukama ekstremista.

Abadi je početak operacije objavio u nedelju, kada se desetine hiljada vojnika okupilo u gradu Samara. On je pozvao sve „koji su pogrešili i položili oružje da se pridruže vojnim snagama u borbama za oslobođenje gradova“. Premijer je izrazio uverenost da će Tikrit uskoro biti vraćen njegovom narodu. U međuvremenu, ID je objavio novi video-snimak na kojem je prikazano pogubljenje četiri pripadnika sunitskog plemena sa šireg područja grada Tikrita.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.