Očevi u Švedskoj tri meseca na plaćenom odsustvu

Izvor: Studio B, 28.Maj.2015, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očevi u Švedskoj tri meseca na plaćenom odsustvu

Švedska vlada planira da od sledeće godine produži na tri meseca plaćeno odsustvo za očeve u nastojanju da dodatno ojača rodnu ravnopravnost, saopštili su danas zvaničnici.

Švedska daje 16 meseci odsustva koje mogu da uzmu ili majka ili otac deteta, a dva meseca odvojeni su samo za očeve.

Mesec dana odsustva koji su rezervisani samo za očeve Švedska je uvela 1995. godine, da bi 2002. godine ono bilo produženo na dva meseca, preneo je AFP. Roditelji dobijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 80 odsto plate dok su na odsustvu, pri čemu je gornja granica zarade oko 4.000 evra mesečno.

Odsustvo roditelj može da koristi bilo kad, dok dete ne napuni osam godina. Oko 75 odsto žena u Švedskoj danas koristi plaćeno odsustvo, u poređenju sa 99,5 odsto koliko je bilo 1974. godine kada je uvedeno.

Deci je garantovano mesto u dnevnom boravku za veoma skromnu sumu, što omogućava ženama da se vrate na posao. Prema zvaničnim podacima Eurostata, 77 odsto žena u Švedskoj bilo je 2014. godine zaposleno, što je najviši nivo u Evropskoj uniji.

Manjinska vlada predvođena Socijaldemokratama planira da predstavi zakon parlamentu na jesen, a očekuje se da će on biti usvojen uz podršku levice i liberala. 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Očevi u Švedskoj tri mjeseca na plaćenom odsustvu

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Maj.2015

STOKHOLM - Švedska vlada planira da od sljedeće godine produži na tri mjeseca plaćeno odsustvo za očeve u nastojanju da dodatno ojača rodnu ravnopravnost, saopštili su zvaničnici...Švedska daje 16 mjeseci odsustva koje mogu da uzmu ili majka ili otac djeteta, a dva mjeseca odvojeni su samo za...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.