Obnovljeni pregovori o nuklearnom programu Irana

Izvor: RTS, 27.Mar.2015, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljeni pregovori o nuklearnom programu Irana

Američki državni sekretar Džon Keri i šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif obnovili su pregovore o mogućem nuklearnom sporazumu u švajcarskom gradu Lozani.
U razgovorima učestvuju i šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi i američki sekretar za energetiku Ernest Moric, izvestio je Sputnjik, prenosi Tanjug.

SAD razmatraju da dopuste Teheranu da pokrene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na stotine centrifuga u nekada tajnom, utvrđenom podzemnom bunkeru, u zamenu za ograničenja koja se tiču rada, istraživanja i razvoja centrifuga na drugim mestima, rekli su neimenovani zvaničnici za AP.
Iranu bi bilo dopušteno da pokrene centrifuge u postrojenju "Fordo", ali ne i rad koji bi mogao da vodi razvoju atomske bombe i ovo mesto bilo bi predmet međunarodnih inspekcija, rekli su zapadni zvaničnici upoznati sa pregovorima koji su u toku.
Zauzvrat, od Irana se traži da smanji broj centrifuga u postrojenju "Natanc" i prihvati druga ograničenja vezana za svoj nuklearni program.
Centrifuge u "Fordu" koristiće elemente poput cinka, ksenona i germanijuma za izdvajanje izotopa koji se koriste u medicini, industriji i nauci, naveli su zvaničnici.
Broj centrifuga neće biti dovoljan da se proizvede količina uranijuma, koja bi mogla da bude potrebna za izradu atomskog oružja u roku od godinu dana, što je minimalni rok koji Vašington i partneri zahtevaju.

Šef britanske diplomatije Filip Hamond pridružiće se razgovorima o iranskom nuklearnom programu u Švajcarskoj ovog vikenda, saopštio je njegov portparol. Hamond, koji se nalazi u poseti SAD, izjavio je ove sedmice da je sporazum "ostvariv", ali je pozvao Iran da donese "teške odluke".
Šef francuske diplomatije Loran Fabijus, koji je upozorio protiv "mekanog sporazuma", kojim bi Iranu bila ostavljena mogućnost da dođe do nuklearnog oružja, pridružiće se razgovorima u subotu, rekao je njegov portparol, a preneo AFP.
Nakon 18 meseci intenzivnih pregovora, nova runda ima za cilj postizanje okvirnog sporazuma pre isteka roka 31. marta, dok je rok za konačni sporazum jun.
Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013. godine , usmereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NAPETO U LOZANI Pregovori o nuklearnom programu Irana u "teškoj fazi"

Izvor: Blic, 28.Mar.2015, 09:47

Pregovori Teherana i šest velikih sila o iranskom nuklearnom programu nalaze se u "teškoj fazi", izjavili su sinoć u Lozani šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i zapadne diplomate četiri dana pre isteka roka za postizanje okvirnog sporazuma...Iran i grupa 5+1 (stalne članice Saveta bezbednosti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.