Obeležena svetska nedelja dojenja

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja u Srbiji obeležena je danas centralnom manifestacijom na Zemunskom keju.

Manifestacija, koju je već 10. put organizovalo Udruženje RODITELJ, održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Gradske opštine Zemun i Sekretarijata za zdravlje grada Beograda, saopštilo je Udruženje građana RODITELJ.

Manifestacija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pod nazivom „Dojenje i posao - idu zajedno!“ održana je ispred Letnja scene, kod restorana Venecija uz prisustvo velikog broja majki sa bebama, roditelja, dece, trudnica, stručnih saradnika i mama-savetnica.

Majke koje doje i trudnice imale su priliku da razgovaraju i razmene iskustva i da dobiju savet i podršku od brojnih zdravstvenih stručnjaka, ali i vršnjačkih savetnica Udruženja RODITELJ.

Ovom manifestacijom Udruženje RODITELJ obeležilo je lep jubilej - deceniju promocije dojenja i podrške majkama koje doje i pet godina rada vršnjačkog Savetovališta za dojenje.

Glavna tema ovogodišnje nedelje dojenja nosi naziv Dojenje i posao - idu zajedno"! koja apeluje na sve donosioce zakona i poslodavce da pruže odgovarajuću podršku formalno i neformalno zaposlenim majkama koje doje.

Skup je otvorio predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Zoran Lazić, pomoćnik ministra iz oblasti rada.

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja RODITELJ je istakla da procenat dojenih beba nije na zavidnom nivou i da mora još mnogo toga u praksi da se promeni da bi majke dobile pravovremenu podršku da istraju sa dojenjem, a da veoma često dojenje prekidaju upravo zbog povratka na posao, čak i kada se vraćaju nakon nekoliko meseci odsustva.

I ove godine, na Svetskoj nedelji dojenja prisustovali su stručnjaci iz Instituta za neonatologiju u Beogradu gde je otvorena Prva banka humanog mleka u Srbiji.

Načelnica Prve Banke humanog mleka dr Radmila Mileusnić-Milenović je na manifestaciji govorila o značaju Banke mleka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.