Obeležena 100. godišnjica bitke na Somi

Izvor: N1 televizija, 01.Jul.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 100. godišnjica bitke na Somi

Francuzi i Britanci zajedno su u petak obeležili 100 godina od bitke na francuskoj reci Somi protiv nemačkih snaga u Prvom svetskom ratu.

Britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Fransoa Oland danas su zajedno, kao simbol istorijskog saveza između dve nacije, odali poštu ispred francusko-britanskog spomenika u Tievalu na severu Francuske.

Nedelju dana posle referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU), Olandovo prisustvo, koje nije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bile ranije planirano, treba da pokaže da Velika Britanija ostaje "prijateljska zemlja Francuskoj koja želi da sačuva tu vezu", saopšteno je nedavno u Parizu.

Pored Kamerona, s britanske strane su došli članovi britanske porodice, princ Čarls i njegovi sinovi prinčevi Vilijam i Hari.

Jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka Prvog svetskog rata zavrena je s više od milion vojnika izbačenih iz stroja. Britanske i francuske snage su pokušale da se probiju kroz nemačke linije koje su se protezale duž 40 kilometara fronta na obe obale reke Some u severnoj Francuskoj.

Sećanje na bitku se najviše vezuje za njen prvi dan, 1. jul 1916. godine, u kojem je iz stroja s britanske strane izbačeno 57.470 vojnika, od kojih je bilo 19.240 ubijenih ili umrlih od posledica ranjavanja. Do danas je to dan s najvećim gubicima u istoriji britanske armije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.