Obamin rat protiv IS zavisi samo od Irana

Izvor: Kurir, 06.Mar.2015, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamin rat protiv IS zavisi samo od Irana

Strategija bombardovanja bez prisustva trupa na zemlji uspešna je samo zahvaljujući iranskim pobedama, kažu vojni analitičari

VAŠINGTON - Republikanci pritiskaju Baraka Obamu da pooštri stav prema Iranu i njegovom nuklearnom programu, ali se predsednik SAD našao u nebranom grožđu jer od iračkih vojnika zavisi uspeh kampanje protiv Islamske države, tvrde vojni analitičari.

Da stvar bude teža, i jedna i druga strana odbijaju zvaničnu saradnju iako imaju istog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << neprijatelja, ali kako Amerika ne želi da pošalje trupe u Irak, zavisna je od iranske pomoći, piše Njujork tajms.

Prisluškivanje

Iranske trupe su se pridružile iračkim vojnicima koji napadaju Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, sada pod kontrolom IS, a Amerikanci učestvuju u vazdušnim napadima. Zvanično, dve strane zaista ne sarađuju.

Međutim, Amerikanci prate radio-komunikaciju Iranaca i prema njoj organizuju svoje akcije, piše američki list.

- Jedini način da se Obama drži svoje strategije u borbi protiv IS je ako zna da su Iranci ti koji će se boriti na zemlji. Ta strategija je do sada bila uspešna samo zbog Irana - rekao je Vali R. Naser, bivši Obamin savetnik.

Dok se republikanci bune protiv bilo kakve saradnje jer, kako je rekao senator Džon Mekejn, „ne mogu da se bore tako što će da kapituliraju pred iranskom željom za dominacijom“, analitičari se slažu da je lakše boriti se udruženim snagama.

- Iran već jeste najuticajnija zemlja u Iraku. U SAD to ne žele da prihvate jer su potrošili mnogo novca i izgubili mnogo života. Iran je jedina zemlja koja ima mogućnost da u borbi protiv IS ujedini Kurde, iračku armiju i šiite - kaže analitičar Landon Šroder.

Zajedništvo

Iračani su jedini koji se ne protive saradnji Teherana i Vašingtona.

Zemlje sa različitim ideologijama, prioritetima i sistemima vlasti sarađivale su tokom Drugog svetskog rata kako bi pobedile naciste. Predvidivo je da će zemlje koje se ne slažu da sarađuju kako bi nam pomogle u borbi protiv ove pretnje - rekao je Rafid Džabori, portparol iračkog premijera Abadija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.