Obama priznao da se istrošio

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama priznao da se istrošio

”Ja imam popriličnu kilometražu, a Amerikanci žele da osete miris novog automobila”, metaforički se izrazio predsednik SAD o trci za Belu kuću koja je planirana za 2016.

Taj novi automobil, po njegovom mišljenju, mogla bi da bude Hilari Klinton, koja se i dalje nije zvanično kandidovala, ali su velike šanse da to učini. U intervjuu za kanal Ej-Bi-Si, Obama je otvoreno rekao da verovatno neće imati glavnu ulogu u predstojećoj kampanji demokrata.

- Zainteresovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sam da obavim nekoliko sporednih stvari, ali sumnjam da će od mene tražiti da zauzmem glavnu ulogu u kampanji. Kada se šest godina nalazite na mestu predsednika, normalno je da imate tragove korišćenja - rekao je Barak Obama, još jednom poredeći sebe sa polovnim automobilom.

Odluka

Hilari Klinton bi početkom iduće godine trebalo da objavi da li će se kandidovati na predsedničkim izborima 2016. Ona je 2008. na unutarstranačkim izborima izgubila od Baraka Obame, koji je iste godine postao predsednik SAD.

Na mestu svog naslednika on bi voleo da vidi demokratskog vođu i smatra da bi više potencijalnih kandidata Demokratske stranke moglo “sjajno da obavlja predsedničku funkciju”, ali je, ipak, izdvojio Hilari Klinton.

- Ona još nije objavila kandidaturu, pa ne bih da trčim pred rudu, ali ako se kandiduje, mislim da će biti impresivan kandidat i odličan predsednik. Naša mišljenja se u nekim pitanjima razilaze, ali jedna od prednosti predsedničkog kandidata je ta što možete da se borite za sopstvene stavove - rekao je Obama.

Bivša američka državna sekretarka je u svojoj knjizi “Teški izbori”, objavljenoj u junu ove godine, otkrila oko čega se sve sporila sa aktuelnim predsednikom. Ona je čak napisala da je za uspon islamskih ekstremista u Iraku i Siriji kriva neuspela politika adminstracije Baraka Obame.

Ipak, čini se da su njih dvoje prihvatili međusobne razlike, a Obama je u intervjuu nazvao Hilari Klinton “prijateljicom sa kojom se redovno viđa”.

Ostavka ministra odbrane

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel juče je podneo ostavku, koju je predsednik SAD prihvatio. Hejgelova ostavka prva je „kabinetska“ posledica Obaminog gubitka demokratske većine u Senatu, ocenjuje „Njujork tajms“. Obama je odlučio da zatraži od svog ministra odbrane, jedinog republikanca u svom nacionalnom bezbednosnom timu, da podnese ostavku posle niza sastanaka u protekle dve nedelje, izjavili su neimenovani zvaničnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.