OVAJ ČOVEK JE PROMENIO SVE Kako su obični KONOBARI postali SEJAČI SMRTI u Barseloni

Izvor: Blic, 21.Avg.2017, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVAJ ČOVEK JE PROMENIO SVE Kako su obični KONOBARI postali SEJAČI SMRTI u Barseloni

Do četvrtka popodne, momci čije su fotografije danas na naslovnim stranama svih svetskih medija kao teroristi iz Barselone, živeli su sasvim običnim životima. Većina njih odrasli su zajedno, neki su bili i braća, neki išli zajedno u školu, a malo ko je imao više od 25 godina. Takođe, malo ko je redovno išao u džamiju. Dolazak jednog čoveka u grad sve je promenio.

Pre dve godine, u Ripol, mali katalonski grad nedaleko od Barselone u kojem je živelo 11 od 12 terorista, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došao je novi imam - Abdelbaki es Sati. Upravo on je bio taj koji je obične mladiće, uglavnom zaposlene u ugostiteljstvu, radikalizovao i pripremao za napad, veruju danas i policija i njihovi prijatelji i porodica, ali na očigledan znak čini se niko nije reagovao ranije.

Ciljano birao braću

U gradiću Ripol postoje dve džamije. Es Sati došao je u jednu od njih pre dve godine. Nisu svi osumnjičeni bili redovni posetioci džamije, ali je nekako imam uspeo da ih privoli da dolaze, a neki su se čak i preselili nekoliko ulica od džamije.

Po uzoru na napade u Parizu i Briselu, imam je izgleda ciljao braću, najverovatnije zato što su porodične veze najsigurniji način da se grupa održi na okupu i da ne dođe do curenja informacije ka policiji. Razlika u odnosu na napade u Briselu i Parizu je to što ovog puta počinioci nisu radikolizovani preko interneta i što su svi napadači dolazili iz porodica koje su već integrisane u društvo u kojem žive. Njihovi roditelji i prijatelji u glas kažu da su svi bili "dobri momci", svi su govorili španski i niko od njih nije živeo u bedi.

Niko od njih ranije nije bio poznat policiji, ali Es Sati jeste.

Es Sati poznat je obaveštajnim službama zbog svojih veza sa esktremistima, koje je stekao dok je služio trogodišnju kaznu zatvora zbog šverca hašiša. Ćeliju je delio sa jednim od terorista koji je učestvovao u bombaškom napadu u Madridu u martu 2004. godine i tada navodno stekao brojne kontakte sa radiklanim elementima u Španiji.

Istražitelji danas veruju da je planiranje napada u Barseloni počelo godinu dana nakon Es Satijevog dolaska u grad. Poznato je da je on odlazio u Maroko, a veruje se da su isto činili i neki članovi grupe, neposredno pred napad.

Dva dana pre krvoprolića, Es Sati napustio je Ripol rekao je njegov stanodavac i uputio se u grad Alkanar gde je grupa iznajmila kuću u kojoj su pravljene bombe, kojima su planirali da napune tri kombija i udare na čuvenu katedralu Sagrada familija.

Dan pre napada na La Rambli, tokom pravljenja bombi došlo je do eksplozije u kojoj je Es Sati poginuo, zbog čega su se preostali teroristi odlučili da kombijem gaze turiste. Šef katalonske policije Đozep Ljuis Trapero je izjavio da su „mozak ubilačkih atentata“ i njegovi pomagači pre svega hteli da pobiju što više ljudi i sruše „evropska“ i hrišćanska znamenja.

Alkanar, kao i Kambrils važe za uporišta salafista u Kataloniji, koja i inače važi za središte džihadista na Prinejima. Samo ove godine u toj pokrajini uhapšeno ih je više nego u celoj Španiji. Kambrils, gde je ubijeno petoro od 12 terorista, mesto je gde su se terorista Mohamed Ata sreo sa visokim zvaničnikom Al Kaide pre napada na Kule bliznakinje 11. septembra 2001. godine u Njujorku.

Zaokret ka religiji

Jedan od prijatelja Junes Abujakub (22), vozača kombija smrtu sa La Ramble, ubijen je danas u akciji policije u gradu Subiratsu, oko 60 kilometara od Barselone, dok je nosio nešto što je izgledalo kao eksplozivni pojas.

Iako ej očigledno da je reč o radikalnom terortisti, njegovi prijatelji tvrde da je do nedavno bio običan momak, ali nedavno usledila je usledila nagla promena. Odjednom je počeo da priča samo o "religiji, religiji, religiji". Ta promena se dogodila pre mesec dana kada je Junes otputovao sa imamom Es Satijem u gradić Taragopnu, na južnoj obali Kataloniji gde su ostali dve nedelje.

Najmlađi od njih, Musa Ukabir (17) u džamiji je bio svega nekoliko puta pre napada. Komšije su ga opisivale kao "pravog Katalonca" i kažu da je vreme najradije provodio vozeći bicikl, plivajući ili sa prijateljima na reci koja protiče kroz grad. Bio je odličan đak, a njegova sestra kaže da je na raspustima radio kao konobar u loklanom kafiću. Istim poslom bavili su se gotovo svi osumnjičeni.

Ipak, dva meseca pre napada kupio je kartu za Maroko, mada nije sasvim sigurno da li je zaista i optutovao. Njegov brat, čija je dokumenta ukrao da bi iznajmio kombi, imao je problema sa policijom zbog prodaje marihuane. Nije pozanto da li je i on učestvovao u pripremi napada, ili bar znao da će se dogoditi, a španska polcija to trenutno istražuje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.