OSNIVAČ AL KAIDE: U BIH smo školovali teroriste!

Izvor: Press, 05.Mar.2015, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSNIVAČ AL KAIDE: U BIH smo školovali teroriste!

Nakadašnji osnivač i pripadnik terorističke organizacije Al Kaida, a od 1998. godine britanski obaveštajac Ajmen Din (37) rekao je u intervjuu za BBC da je Bosna i Hercegovina bila baza za regrutaciju članova Al Kaide.
On je juče naveo da su se neki od lidera Al Kaide borili u odredu El Mudžahidtokom rata u BiH, a među njima je bio i Halil El Hadž sa kojim je Din još kao tinejdžer otišao u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Bosnu da se bori.

 
“Ođednom sam se našao na nekom brdu u BiH sa puškom u rukama. Imao sam osećaj da učestvujem u pisanju istorije. U kampovima za obuku učili smo o ratnim taktikama i vojnim manevrima. Bio sam sa ljudima drugih nacionalnosti, a svi smo bili muslimani”, rekao je Din koji je rođen u Saudijskoj Arabiji.
Jedan od lidera Al Kaide koji je prošao rat u BiH bio je i Halid Šeik Muhamed koji je učestvovao u organizaciji terorističkih napada 11. septembra 2001. u SAD, kazao je Din.
Prema njegoim rečima, posle rata u BiH mnogi borci El Mudžahida počeli su da radikalizuju stavove prema Zapadu i pribegli su terorizmu.
Din je posvedočio da su neki, među kojima i pomenuti Muhamed, bili razočarani što je posle rata u BiH u Sarajevu formirana sekularna, a ne šerijatska vlast.
On je decembra 1998. godine doveden u London, nakon što je proveo 11 dana u Persijskom zalivu u rukama agenata britanske obaveštajne službe Mi 6 i od tada je lojalan vlastima u Velikoj Britaniji.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.