Novi radari čuvaju Rusiju

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi radari čuvaju Rusiju

30.07.2015. -

Preduzeća „RTI“ u stanju su da ispune sve zadatke koje su dobili od rukovodstva zemlje za stvaranje jedinstvenog radilokacionog polja u svim raketnim pravcima do 2018. godine, izjavio je generalni direktor OAO „RTI“ i glavni konstruktor Sistema za upozoravanje na raketne napade (SPRN) Sergej Bojev.

„Prema potpisanom predsedničkom programu, do 2018. godine teritorije Rusije na svim raketnim pravcima treba da kontroliše jedinstveno radiolokaciono polje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Sudeći po tome kakvim tempovima idu radovi na našim preduzećima, naučnim centrima i na objektima, ne sumnjam da će tako i biti“, rekao je Bojev u intervjuu listu „Argumenti i fakti“, objavljenom u sredu.

Prema njegovim rečima, nakon raspada SSSR-a u Rusiji su bile stvorene ozbiljne rupe u radiolokacionom polju.

„Tada smo bili prinuđeni da napustimo nekoliko objekata, raspoređenih u bivšim sovjetskim republikama. Npr, sa stanice u Mukačevu u Ukrajini i u Skrundu u Letoniji — ovu poslednju su nove letonske vlasti digle u vazduh. Ne tako davno, prestala je sa radom Gabalinska radiolokaciona stanica u Azerbejdžanu“, podsetio je Bojev.

„Na nekim objektima, istina, vraćamo se. Na primer, u toku je modernizacija i puštanje u rad radara u Sevastopolju“, naveo je on.

On je saopštio da su najopasniji raketni pravci severni i severozapadni, jer najkraći put sa američkog kontinenta do teritorije Rusije je preko Severnog pola.

„Te pravce ’pokrivaju‘ radari u Pečori i Olenegorsku. Svoje pravce ’prikriva informacioni čvor‘ u Irkutskoj oblasti. Grade se novi objekti u Orsku, Barnaulu i Jenisejsku“, pojasnio je Bojev.

Osim toga, dodao je on, u poslednje vreme u vezi s tim, što Iran i Pakistan aktivno rade na razvoju sopstvenih balističkih raketa, sve veći značaj dobija i južni pravac za koji snosi odgovornost radar u Armaviru.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.