Novi napadi u Jemenu, 37 mrtvih

Izvor: RTS, 01.Apr.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi napadi u Jemenu, 37 mrtvih

Najmanje 37 radnika je stradalo kada je u vazdušnom napadu na jemensku luku Hodaida uništena fabrika mleka. Rijad i Teheran međusobno se optužuju za odgovornost za humanitarnu krizu u Jemenu, gde su u toku vazdušni napadi koalicije koju predvodi Saudijska Arabija.
Napad na luku desio se u utorak uveče i jedan je od najsmrtonosnijih napada u kampanji koju predvodi Saudijska Arabija protiv milicije šitskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokreta Huti, prenosi Tanjug.

Kako javlja Rojters, u Adenu su se mogli čuti pucnji i nekoliko snažnih eksplozija.
Humanitarne organizacije upozorile su da je ugroženom području neophodna pomoć s obzirom na to da broj stradalih raste, ali da je pomoć nemoguće poslati zbog vazdušnih i vodenih blokada.
Amnesti internešnel optužio je koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija da "žmuri na smrt civila", međutim portparol koalicije je rekao da nije bilo namere da stradaju civili.
Humanitarne organizacije su saopštile da su samo u poslednja 24 časa u vazdušnim udarima u Jemenu stradale desetine civila.
"Ako su stradali civili to nije cilj operacije, ali kolateralne štete su moguće", rekao je portparol međunarodne koalicije Ahmed Aširi.
Unicef je rekao da žali zbog smrti 62 deteta koja su stradala u Jemenu, od kada su pre nedelju dana tamo počeli sukobi.
Vojna koalicija je pre nedelju dana počela da bombarduje šiitske pobunjenike Hutije i snage lojalne bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu.
Visoki komesar UN za ljudska prava upozorio je da je Jemen na "ivici ponora".
Saudijski ministar spoljnih poslova Saud el Fejsel je za konflikt u Jemenu optužio šiitske pobunjenike Hutije, Alija Abdulaha Saleha i Iran.
"Šitski borci i bivši predsednik Saleh, uz podršku Irana, pokušavaju da destabilizuju Jemen', rekao je saudijski ministar spoljnih poslova.
Iran je upozorio da bi sukob u Jemenu mogao da se proširi na celi Bliski istok.
"Ratno žarište poguraće celi region da igra sa vatrom", rekao je zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Amir Abdolahijan i dodao da vojna operacija međunarodne koalicije mora "odmah" prestane.
Huti i njihovi saveznici osvojili su u septembru prošle godine glavni grad Jemena Sanu, a predsednik države Abed Rabo Mansur Hadi najpre je pobegao u južni grad Aden, a potom je otišao u Saudijsku Arabiju.
Međunarodne i regionalne sile optužuju Iran da podržava pobunjenike, što i oni i Teheran poriču.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Јemen: Greškom bombardovana mljekara, poginula 23 radnika

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Apr.2015

U vazdušnom udaru u Adenu, jemenskoj luci na obali Crvenog mora, noćas je pogođena mljekara i poginula su 23 radnika, rekli su medicinski izvori...Ovo je jedan od najtragičnijih pojedinačnih slučajeva sa civilnim žrtvama od kada je pod vođstvom Saudijske Arabije pokrenuta međunarodna kampanja...

Nastavak na Nezavisne Novine...

U bombardovanju fabrike mliječnih proizvoda 37 mrtvih

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Apr.2015

SANA - Trideset i sedam osoba je ubijeno a 80 ranjeno u noćnom bombardovanju fabrike mliječnih proizvoda u Hodeidi, na zapadu Jemena, izjavio je danas guverne istoimene pokrajine...Guverner Hasan Ahmed al-Hai nije precizirao da li je fabrika pogođena u napadu koalicije koju predvodi Saudijska Arabija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.