Novi bilans napada u Istanbulu - 41 mrtav, 239 povređenih

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jun.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi bilans napada u Istanbulu - 41 mrtav, 239 povređenih

Broj žrtava trostrukog samoubilačkog napada na istanbulskom aerodromu Ataturk je porastao na 41, dok je 239 osoba povređeno, saopštila je danas kancelarija guvernera Istanbula.

U saopštenju se navodi i da je među poginulima 13 stranih državljana, kao i da je 109 od ukupnog broja povređenih pušteno iz bolnice, prenela je agencija AFP.

Dvojica napadača počela su sinoć oko 22 sata da pucaju po ulazu međunarodnog terminala aerodroma u Istanbulu, da bi se zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << razneli eksplozivom, saopštile su turske vlasti.

To je najsmrtonosniji od četiri teroristička napada u Istanbulu od početka godine, od kojih su za dva odgovorni džihadisti, a za jedan je odgovornost preuzela kurdska militantna organizacija.

Iako zasad niko direktno nije preuzeo odgovornost za sinoćnji napad, "dokazi upućuju na IS", rekao je premijer Turske Binali Jildirim po dolasku na lice mesta.

On je naveo da među poginulima ima stranaca, ali nije izneo više detalja.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag je naveo da je u napadu povređeno 147 ljudi.

Zbog napada su otkazani svi letovi sa Ataturka, jednog od najprometnijih aerodroma u Evropi.

Jildirim je naveo da su bombaši samoubice do aerodroma stigli taksijem, a zatim otvorili vatru na putnike iz automatskog oružja, nakon čega su se razneli.

Na snimcima sa bezbednosnih kamera, koje su osvanule na društvenim mrežama, vidi se trenutak kad je odjeknula jedna od dve eksplozije.

Na jednom snimku se vidi velika vatrena lopta od eksplozije na ulazu u zgradu terminala, a zatim prestravljeni putnici koji beže.

Na drugom se može videti napadač obučen u crno kako utrčava u zgradu terminala, a zatim pada na pod pošto ga je, kako izgleda, pogodio policijski metak, nakon čega se raznosi eksplozivom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pozvao da se pokrene međunarodna "zajednička borba" protiv terorizma, dok su zapadni saveznici Turske, uključujući SAD, oštro osudili sinoćnji krvavi napad.

Drugi turski zvaničnik, međutim, ističe da je previše rano da bi se tvrdilo da postoji neka veza između ovog napada i Islamske države.

Guverner Istanbula rekao je da turske vlasti veruju da su napad izvela trojica bombaša samoubica, preneli su lokalni mediji.

Agencija Rojters navodi da je posle napada turski predsednik Redžep Taip Erdogan održao sastanak sa premijerom i načelnikom oružanih snaga u predsedničkoj palati.

NBC njuz, pozivajući se na svedoke, prenosi da se jedan policajac rvao sa jednim od bombaša pre nego što je aktivirao bombu.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je da je prema informacijama kojima trenutno raspolaže "terorista na ulazu u međunarodni terminal prvo otvorio vatru iz kalašnjikova, a potom se razneo", prenose agencije. 
Agencija AP objašnjava da na turskim aerodromima postoje provere na dva mesta - na ulazu u terminal, a potom ispred izlaza za ukrcavanje u avion.

Zvaničnik turskog aerodroma je rekao da su neki od letova preusmereni posle napada, a turska privatna novinaska agencija DHA navodi da među ranjenima ima i policajaca.

Hronologija terorističkih napada u Turskoj u poslednjih godinu dana

Istanbulski aerodrom pogođen je sinoć trostrukim samoubilačkim napadom u kojem je ubijeno najmanje 36 ljudi. Sledi lista napada koji su se dogodili u poslednjih 12 meseci u Turskoj.

- 8. juna 2016: šest ljudi je ubijeno u napadu automobilom-bombom na sedište policije u Miđatu, na jugoistoku zemlje. Za napad su preuzeli odgovornost pobunjenici iz Radničke partije Kurdistana(PKK).

- 7. juni 2016: 11 ljudi, uključujući šest policajaca, ubijeno je u napadu automobilom-bombom na autobus s policajcima u Bejazitu, istorijskoj četvrti Istanbula. Za napad je tri dana kasnije preuzela odgovornost grupa "Jastrebi za oslobođenje Kurdistana" (TAK), radikalna grupa bliska PKK-u kojeg je prvobitno za napad optužio predsednik Redžep Tajip Erdogan.

- 31. mart 2016: sedam policajaca je ubijeno i 27 civila ranjeno u napadu automobilom-bombom u Dijarbakiru, glavnom gradu u većinski kurdskom jugoistoku. Za napad je preuzela odgovornost grupa YPG, vojno krilo PKK.

- 19. mart 2016: četiri turiste su poginula u Istanbulu (jedan Iranac i troje Izraelaca, od kojih je dvoje imalo i američko državljanstvo), a 36 je ranjeno u napadu bombaša-samoubice koji se digao u vazduh u poznatoj aveniji Istiklal. Turske vlasti smatraju da je za to odgovorna Islamska država.

- 13. mart 2016: 35 osoba je ubijeno i više od 120 ranjeno u napadu automobilom-bombom u centru Ankare, za koji je preuzela odgovornost grupa TAK, radikalna disidentska grupa PKK.

- 17. februar 2016: 28 mrtvih i oko 80 ranjenih u eksploziji automobila-bombe koji je vozio samoubica u centru Ankare. Za napad čija meta su bila vojna vozila, odgovornost je preuzela grupa TAK.

- 14. januar 2016: šest mrtvih - jedan policajac i pet civila, u eksploziji automobila-bombe kod centralne policijske stanice 30 kilometara od Dijarbakira. Za to je odgovornost preuzeo PKK koji se izvinio za smrt civila.

- 12. januar 2016 : Poginulo je 12 nemačkih turista u samoubilačkom napadu u istorijskom centru Istanbula, Sultanhametu. Napad za koji su vlasti optužile Islamsku državu, izveden je blizu Aja Sofije i Plave džamije, najfrekvetnijih mesta za turiste u gradu.

- 10. oktobar 2015:103 mrtva i više od 500 ranjenih u dvostrukom samoubilačkom napadu ispred Glavne železičke stanice u Ankari tokom prokurdskog skupa. Taj napad, najteži po broju mrtvih koji se dogodio na teritoriji Turske, vlasti su pripisale Islamskoj državi.

- 20. juli 2015: 34 mrtva i oko stotinu ranjenih u napadu u Suruču, kod granice Sirije, čija meta su bili mladi kurdski aktivisti. Napad je pripisan je Islamskoj državi.

Direktor beogradskog aerodroma: Bezbednosna situacija redovna

Vršilac dužnosti generalnog direktora aerodroma "Nikola" Tesla Saša Vlaisavljević izjavio je danas da je bezbednosna situacija na aerodromu redovna i da se svi letovi, osim odlaznih ka istanbulskom aerodromu "Kemal Ataturk" odvijaju normalno i u skladu sa redovnim bezbednosnim procedurama.

"Na aerodromu Nikola Tesla Beograd funkcioniše integrisani sistem bezbednosti i u intenzivnoj smo koordinaciji sa nadležnim državnim organima koji sprovode mere bezbednosti", naveo je Vlaisavljević u saopštenju.

Avio-kompanija "Er Srbija" (Air Serbia) saopštila je ranije da je nakon napada na Međunarodni aerodrom "Ataturk", otkazala današnje letove iz Beograda za Istanbul.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan žalosti u Turskoj, broj žrtava porastao na 41

Izvor: Radio 021, 29.Jun.2016

Broj žrtava napada na istanbulskom aerodromu Ataturk porastao je na 41, dok je 239 osoba povređeno, saopštila je danas kancelarija guvernera Istanbula...U saopštenju se navodi da je među poginulima 13 stranih državljana, kao i da je 109 povređenih pušteno iz bolnice...Dvojica napadača počela...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.