Norvežani nagradili Snoudena, zovu ga u Oslo

Izvor: Mondo, 03.Jun.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norvežani nagradili Snoudena, zovu ga u Oslo

Bivšem analitičaru američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), Edvardu Snoudenu, dodeljena je Norveška nagrada za slobodu izražavanja, a dobio je još jedan poziv da napusti svoje sadašnje mjesto boravka i primi nagradu.

Foto: AP Photo/NBC News

Norveška Akademija za književnost i slobodu izražavanja saopštila je da je 31-godišnji Snouden dobio nagradu Bjornson "za svoj rad na zaštiti privatnosti" i zbog "kritičkog stava prema američkom programu praćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << svojih i drugih građana". Nagrada je dobila ime po norveškom dobitniku Nobelove nagrade za književnost.

Snouden živi u egzilu u Rusiji od 2013. godine, nakon što je obelodanio ogromne špijunske programe SAD i njihovih saveznika, podsjeća AFP.

Akademija je zatražila garancije norveške Vlade da Snouden neće biti izručen Americi ako dođe u Norvešku 5. septembra da primi novčani dio nagrade u iznosu od oko 11.500 evra.

Norveško Ministarstvo pravde saopštilo je da je to zavisi od imigracionih službi, koje su rekle da će razmotriti svaki zahtev kada i ako ga prime.

Snouden je već dobio švedsku nagradu "Ispravno življenje" 2014. godine, ali ju je primio u nastupu putem video-linka, ne želeći da napusti Rusiju.

Već drugu godinu zaredom nominovan je za Nobelovu nagradu za mir.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.