Noćni vukovi položili cveće u Katinskoj šumi

Izvor: Vesti-online.com, 27.Apr.2015, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćni vukovi položili cveće u Katinskoj šumi

Ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi" položili su u ruskom selu Katinu cveće na spomeniku u čast poljskih oficira pobijenih u Katinskoj šumi 1940. godine.

Motociklisti su u subotu krenuli iz Moskve, ne odustajući od ranije utvrđene rute koju će preći u počasnoj vožnji, povodom 70. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom, uprkos odluci Poljske da im ne dozvoli da pređu poljsku granicu.

"Motociklisti su došli u Katinsku šumu i polozili cveće na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << spomenik u ruskom i poljskom delu memorijalnog kompleksa. Motociklisti koji su se uključili u obeležavanje 70-godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, počeli su putovanje 25. aprila. Oni planiraju da idu u Berlin, preko Poljske", javio je radio.

Katinska šuma je jedno od tri mesta na području bivšeg SSSR-a gde se sumnja da je bivša tajna policija Sovjetskog Saveza (NKVD) ubila više hiljada poljskih oficira i civilnih zarobljenika. Ubistvo poljskih vojnika koji su se našli u sovjetskom zarobljeništvu pošto je na osnovu pakta Ribentrop-Molotov Crvena armija zauzela istočni deo Poljske, od samog početka je bila obavijena zaverom ćutanja. O masovnoj egzekuciji poljskih oficira u Katinskoj šumi, nedaleko od Smolenska u zapadnoj Rusiji, prvi su javili Nemci tri godine kasnije.

Oko 20 bajkera, uključujući članove grupe "Noćni vukovi", krenulo je iz Moskve sa ciljem da pređu u Poljsku pre dolaska u Berlin 9. maja.

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov rekao je da će bajkeri i dalje pokušati da pređu zajedno kao što je planirano na granici blizu Bresta, Belorusije, uprkos odluci Poljske.

- Ukoliko nam oni ne dozvole da prođemo motociklima u koloni, ići ćemo individulno, sa različitih tačaka. Ići ćemo preko drugog prelaza. Ali, sigurno, ne odustajemo od našeg pokušaja, i sprovešćemo našu kompletnu rutu - rekao je Zaldostanov za RIA Novosti.

Uprkos napetim odnosima sa Rusijom zbog krize u Ukrajini, Poljska je dozvolila drugim kolonama vozila iz Rusije da uđu u državu povodom obeležavanja 70. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom 6. maja, uključujući bajkere iz Kalinjingrada.

Grupa od oko 250 bajkera iz Kalinjingradske oblasti, kao i ratni vetarani, lokalni zvaničnici i građani, rano jutros su stigli u poljski grad Branjevo, gde su položili vence na spomenik sovjetskim vojnicima poginulim u Drugom svetskom ratu.

- Rusko-poljski odnosi prolaze kroz teška vremena - rekao je ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev.

- Istorija mora da ujedinjuje, ne deli - istakao je Andrejev, navodeći da ni Rusija, kao ni Poljska ili mnoge druge države ne bi postojale na mapi sveta bez pobede nad nacizmom.

Na hiljade sovjetskih vojnika poginulo je u Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.