Noćni vukovi ipak u Berlinu za Dan pobede

Izvor: Blic, 06.Maj.2015, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noćni vukovi ipak u Berlinu za Dan pobede

Berlinski administrativni sud je ukinuo zabranu ulaska u Nemačku članovima Noćnih vukova, grupe ruskih bajkera koji dolaze u tu zemlju da proslave 70. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu, javljaju nemački mediji.

Sud je rekao da bajkeri imaju ispravne šengenske vize koje im je izdala Italija i da nema dovoljno dokaza da oni predstavljaju pretnju po javni red i mir, nacionalnu bezbednost ili međunarodne odnose.

Isti sud je odbacio argumente da bi dozvola da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bajkeri uđu u zemlju mogla ugroziti diplomatske odnose između Nemačke i Poljske.

Nemačka federalna policija je prošlog meseca privela nekoliko pripadnika grupe Noćni vukovi na aerodromu Šenefeld i nije im dozvolila da uđu u zemlju i tako se pridružila Poljskoj koja im nije dozvolila da prođu preko njene teritorije na putu do Berlina.

Druga grupa bajkera u nedelju je privedena blizu Minhena, ali su kasnije pušteni i dozvoljeno im je da nastave put.

Članovi Noćnih vukova su početkom ove sedmice uspešno prošli kroz Slovačku i Austriju, gde su naišli na toplu dobrodošlicu u Bratislavi i Beču.

Gde god idu, bajkeri odaju poštu žrtvama Drugog svetskog rata -obišli su mesta nekadašnjih koncentracionih logora i položili vence u memorijalnim centrima posvećenim sovjetskim vojnicima koji su poginuli oslobađajući evropske gradove od nacista.

Posle odluke suda u Berlinu bajkeri veruju da će u subotu u tom gradu moći da izvedu skromnu bajkersku paradu koja će se završiti u Sovjetskom ratnom memorijalnom centru u Treptovu.

Berlinska policija je saopštila da bajkeri nisu zvanično zatražili da se voze u koloni, ali da se ta mogućnost ne može isključiti.

Noćni vukovi, koji su počceli turneju 25. aprila u Moskvi, naišli su na prepreku u Poljskoj kada im nije dozvoljeno da pređu belorusko-poljsku granicu. Vođa bajkera Aleksandar Zaldostanov je obećao da će oni, uprkos odluci poljskh vlasti, pronaći način da stignu do Berlina na vreme da proslave Dan pobede.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Noćni vukovi ipak u Berlinu za Dan pobede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2015, 00:43

Berlinski administrativni sud je ukinuo zabranu ulaska u Nemačku članovima Noćnih vukova, grupe ruskih bajkera koji dolaze u tu zemlju da proslave 70. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu, javljaju nemački mediji...Sud je rekao da bajkeri imaju ispravne šengenske vize koje im je izdala Italija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.