Nigerija opozvala ambasadora i konzula iz Južnoafričke Republike

Izvor: Blic, 26.Apr.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerija opozvala ambasadora i konzula iz Južnoafričke Republike

Nigerija je pozvala na konsultacije svoje najviše diplomate iz Južne Afrike zbog "tekuće ksenofobije na čijoj meti su stranci".

Ministarstvo spoljnih poslova Nigerije saopštilo je da su napadi počeli pre tri nedelje i da je u njima ubijeno sedam ljudi, uništena imovina, a "u glavama afričkih migranata uvrežio se strah i nesigurnost".

U saopštenju se dodaje da će se nigerijski ambasador u Pretoriji, glavnom gradu Južne Afrike i generalni konzul u Johanezburgu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekonomskom središtu, vratiti na konsultacije u Nigeriju.

Navodi se i da su Južnoafrikanci ogranizovali mirne marševe a predsednik te zemlje Džejkob Zuma osudio napade, kao i kralj Zulua Gudvil Cvelitini, čiji komentari su i podstakli nasilje.

Nigerijski poslanici pozvali su vladu Južne Afrike da plati odštetu, a jedna nigerijska grupa za ljudska prava je podnela žalbu Međunarodnom krivičnom sudu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.