Nigerija: U napadu na selo, borci Boko Harama ubili 13 civila; Vojska preispituje optužbe protiv dezertera

Izvor: Večernje novosti, 03.Avg.2015, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerija: U napadu na selo, borci Boko Harama ubili 13 civila; Vojska preispituje optužbe protiv dezertera

Najmanje 13 osoba ubijeno je danas u napadu boraca ekstremističke grupe Boko Haram na jedno selo u nigerijskoj državi Borno, na severoistoku zemlje. Pozivajući se na izjave svedoka, agencija AFP je prenela da je u napadu ranjeno 27 ljudi, među kojima i žene i deca. Svedoci navode da su pripadnici Boko Harama zapalili mnoge kuće i optužili meštane sela Malari da su vojnicima govorili gde se skrivaju ekstremisti. Malari je i prethodnih meseci bio meta napada. U tom selu je prošlog meseca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << za vreme Ramazana, u samoubilačkom napadu u džamiji poginulo 12 osoba. Samo u Nigeriji, u napadima Boko Harama od početka njihove pobune 2009. godine, poginulo je više od 15.000 ljudi. PREISPITUJU SE OPTUŽBE I PRESUDE ZA 600 VOJNIKA Nigerijska armija naredila je da se preispitaju slučajevi više od 600 vojnika, među njima nekoliko desetina osuđenih na smrt, zbog dezertiranja u borbi protiv islamskih ekstremista. Do preispitivanja tih slučajeva, kako navodi AP, došlo je tri meseca nakon inauguracije predsednika Muhamadu Buharija, koji se založio za suzbijanje islamističke ekstremne grupe Boko Haram. U armijskom naređenju pozivaju se svi optuženi i osuđeni vojnici da, počev od 7. avgusta, dođu u severni grad Kadunu na odbor koji će pregledati njihove slučajeve. Prošle godine, na smrt su osuđena 72 vojnika zbog, kako je navedeno kukavičluka, pobune, pomaganja neprijatelju i na osnovu drugih optužbi. Sudski postupak pred vojnim sudom vodi se protiv preostalih 579 vojnika.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

U napadu na selo, borci Boko Harama ubili 13 civila

Izvor: Blic, 03.Avg.2015

Najmanje 13 osoba ubijeno je u nedelju u napadu boraca ekstremističke grupe Boko Haram na jedno selo u nigerijskoj državi Borno, na severoistoku zemlje...Pozivajući se na izjave svedoka, agencija AFP je prenela da je u napadu ranjeno 27 ljudi, među kojima i žene i deca...Svedoci navode da su pripadnici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.