Nigerija: Preispituju se optužbe i presude za 600 vojnika

Izvor: Blic, 03.Avg.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerija: Preispituju se optužbe i presude za 600 vojnika

Nigerijska armija naredila je da se preispitaju slučajevi više od 600 vojnika, među njima nekoliko desetina osuđenih na smrt, zbog dezertiranja u borbi protiv islamskih ekstremista.

Do preispitivanja tih slučajeva, kako navodi AP, došlo je tri meseca nakon inauguracije predsednika Muhamadu Buharija, koji se založio za suzbijanje islamističke ekstremne grupe Boko Haram.

U armijskom naređenju pozivaju se svi optuženi i osuđeni vojnici da, počev od 7. avgusta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dođu u severni grad Kadunu na odbor koji će pregledati njihove slučajeve.

Prošle godine, na smrt su osuđena 72 vojnika zbog, kako je navedeno kukavičluka, pobune, pomaganja neprijatelju i na osnovu drugih optužbi. Sudski postupak pred vojnim sudom vodi se protiv preostalih 579 vojnika.

U junu ove godine, po naređenju novog predsednika Buharija, komandni štab nigerijske armije za borbu protiv Boko harama premešten je iz prestonice Lagosa u Maiduguri, grad na severu, gde je žarište pobune Boko harama. Zajman lafiia znači "mir" na hausa jeziku koji se govori u severnoj Nigeriji.

Tri vojna suda su prošle godine osudila na smrt 72 vojnika za navodni kukavičluk, pobunu, pomaganje neprijatelju i ostale optužbe. Ostalim vojnicima, kojih je 579, suđenje je u toku.

Advokat za ljudska prava Femi Falana nazvala je ova suđenja "travestijom" koja se drži u tajnosti zato što dokazi vojnika predstavljau optužbu za nigerijski vojni establišment - ukazujući na to da su korumpirani oficiri često preusmeravali novac namenjen za vojničke plate i oružje.

Vojnici opisuju kako su slani u borbu bez ikakvog razloga sa po samo 30 metaka, i da su bežali sa bojišta kad bi ispucali to municije što su dobili.

Falana je rekla da je armija od njenih klijenata, neiskusnih vojnika, pravila žrtvene jarce njeni klijenti bili su starosti od 21 do 25 godina.

Predsednik Buhari je takođe rekao da "naša armija nije bila dovoljno podržana niti opremljena".

Zapovednik avijacije maršal Aleks Badeh, vojni šef koga se Buhari otarasio u čistki vojnog vrha prošlog meseca, žalio se prošle nedelje da su "petokolonaši" u vojsci predavali operativne planove Boko haramu.

Amnesti internešnel optužio je nigerijsku armiju za smrt 800 zatvorenika u njenim zatovrima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.