Nemci u panici zbog ruskog nuklearnog voza-senke

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2016, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci u panici zbog ruskog nuklearnog "voza-senke"

Nemačka štampa zabrinuta je zbog medijskih informacija o uspešnim testiranjima ruskog borbenog železničkog raketnog sistema "Barguzin", novinari pišu o "nuklearnom vozu koji seje strah" i sećaju se vremena Hladnog rata.

List "Velt“ piše o tome da je odluka NATO-a o razmeštanju međunarodnog kontingenta u Poljskoj i baltičkim zemljama isprovocirala žestok odgovor Moskve. Povećanje ruskih snaga u Kalinjingradskoj oblasti, upućivanje dodatnih divizija prema zapadnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << granicama Rusije - sve su to posledice ekspanzivne politike Zapada.

"S tačke gledišta Moskve, Zapad je prešao Rubikon, jer je stavio ulog na jačanje prisustva NATO-a u Istočnoj Evropi“, piše "Velt“.

Moskva je, pored ostalog, počela da obnavlja i modernizuje sovjetski projekat "nuklearnog voza“, borbenog železničkog raketnog kompleksa "Barguzin“, snabdevenog međukontinentalnim raketama. Novinari lista "Fokus“ strahuju od toga da će "Barguzin", ostajući u dubokoj pozadini i stalno menjajući položaj, biti spreman da u bilo kom trenutku napadne strateške ciljeve na Zapadu.

Upravo za takvu borbenu primenu bili su predviđeni sovjetski "vozovi-senke“. Poslednji je povučen iz sastava Strateških nuklearnih snaga Rusije 2005. godine. Savremena obaveštajna sredstva teško da će moći da pronađu "Barguzina“ koji se ni po čemu ne razlikuje od običnih vozova, piše "Fokus“, a istog je mišljenja i list "Stern“.

Kako je ranije saopštio glavni konstruktor kopnenih raketnih kompleksa Moskovskog instituta termotehnike Jurij Solomonov, već početkom sledeće godine Ministarstvo odbrane treba da predstavi izveštaj o razvoju projekta ruskom predsedniku. U novembru su ruski mediji pisali o uspešnim probama lansiranja raketa s "Barguzina“. Pretpostavlja se da će voz biti snabdeven sa šest međukontinentalnih balističkih raketa i za razliku od svog sovjetskog pandana spolja će izgledati potpuno kao običan putnički voz.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.