Nemamo dokaz da je Moskva umešana u obaranje aviona

Izvor: Press, 23.Jul.2014, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemamo dokaz da je Moskva umešana u obaranje aviona

Oni su kazali da je putnički avion najverovatnije oborila raketa zemlja-vazduh ruske proizvodnje SA-11, koju su ispalile proruske snage na istoku Ukrajine i da je Rusija "stvorila uslove" za obaranje.

Obaveštajni američki zvaničnici su dodali da ne znaju da je neko od Rusa bio na mestu lansiranja rakete, prenela je agencija AP.

Zvaničnici, čija imena nisu saopštena, smatraju da je najverovatnije objašnjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da je avion oboren greškom.

Nešto ranije Stejt department je najavio da će objaviti obaveštajne podatke, koji potkrepljuju tvrdnje Vašingtona da je avion "Malezija erlajnsa" u četvrtak oborila raketa ispaljena sa dela teritorije Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Predstavnica za medije Stejt departmenta rekla je novinarima da SAD veruju da je avion oborila raketa zemlja-vazduh ruske proizvodnje SA-11, ispaljena sa dela teritorije istočne Ukrajine, uz granicu s Rusijom.

Američki predsednik Barak Obama posetio je danas holandsku ambasadu u Vašingtonu, gde je otvorena knjiga žalosti za 298 žrtava nesreće, od kojih su 193 Holanđani.

SAD se neće zaustaviti dok se ne zadovolji pravda u slučaju obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine, naveo je Obama u knjizi žalosti.

"Rečima se ne može opisati tuga koju svet oseća zbog tog gubitka. Ona je još jača zbog dubokih prijateljskih veza naše dve zemlje", napisao je Obama.

"Vezani tim prijateljstvom, nećemo se smiriti dok ne budemo sigurni da je pravda zadovoljena", naveo je predsednik SAD.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je ranije danas novinarima da Vašington ne vidi da je još postignut dovoljan nivo saradnje s međunarodnim istražiteljima zaduženim za istragu pada aviona.

Međunarodnim istražiteljima i dalje je potreban potpuno slobodan pristup mestu pada aviona, rekao je Ernest, pozivajući ruskog predsednika Vladimira Putina da iskoristi svoj uticaj kod proruskih snaga na istoku Ukrajine i to omogući.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.