Nemački specijalci razbijaju „Čečensku vezu“

Izvor: Deutsche Welle, 25.Okt.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački specijalci razbijaju „Čečensku vezu“

U više nemačkih gradova policijski specijalci su pretresli stanove lica osumnjičenih da učestvuju u finansiranju terorističkih aktivnosti.

U više nemačkih saveznih pokrajina su u toku racije – prema izveštajima medija u Tirinigiji, Hamburgu, Severnoj Rajni-Vestfaliji, Saksoniji i Bavarskoj je policija istovremeno počela pretres 13 stanova lica osumnjičenih da finansiraju teroriste. U pitanju su 11 muškaraca i tri žene starosti između 21 i 31 godine – svi su Čečeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << sa ruskim državljanstvom i potražioci azila čiji status u Nemačkoj još nije rešen.

Tirinški kriminalistički ured prenosi da je ušao u trag tim osobama vodeći istragu protiv jednog 28-godišnjeg Čečena sa ruskim pasošem. On je bio osumnjičen da priprema „težak akt nasilja koji ugrožava državu“, te da je nameravao da se priključi oružanoj borbi terorističke organizacije IS u Siriji. Stanari jedne zgrade u tirinškom mestu Zulu rekli su novinarima da su čuli zastrašujuću buku iz hodnika, te da se ispostavilo da to policija upravo provaljuje u stan jednog osumnjičenog služeći se gvozdenim šipkama i motornom testerom. Videli su i da je policija odatle iznela i „beli prah“, ali nije jasno o kakvoj se supstanci radi.

Prema navodima policije, pomenuti Čečen sa ruskim pasošem se pod lupom istage našao još 2015. godine. Iako ga sumnjiči za terorističku aktivnost, Savezni kriminalistički ured je saopštio da „do sada nije postojala konkretna opasnost od napada“. Iako su u raciji i pretresima stanova učestovali specijalci – samo u gradu Zulu je u akciji učestvovalo 15 policijskih vozila – radilo se, kako je rečeno, „samo“ o finansiranju terorizma a ne i planiranju terorističkih akcija.

sb/idj/agencije

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.