Nemački novinari osumnjičeni za izdaju države

Izvor: Deutsche Welle, 31.Jul.2015, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački novinari osumnjičeni za izdaju države

Nemačka tajna služba prošle godine je pokrenula posebne jedinice za nadziranje interneta. To su saznala i objavila dvojica istraživačkih blogera. Dobili su novinarske nagrade, ali su sada – osumnjičeni za izdaju.

Državno tužilaštvo Nemačke je protiv dvojice novinara netzpolitik.org povelo istragu zato što je taj blog u proleće objavio interne dokumente unutrašnje tajne službe, koja se u Nemačkoj zove Služba za zaštitu ustavnog poretka. Novinari Andre Majster >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << i Markus Bekedal su o tome pismeno obavešteni 24. jula, a javnost je za to saznala juče.

U pismu državnog tužilaštva piše: „Savezno državno tužilaštvo je povelo istragu zbog sumnje za izdaju (na osnovu paragrafa 94 Krivičnog zakonika), zbog tekstova objavljenih na internet blogu Netzpolitik.org 25. februara, 2015 i 15. aprila 2015. pod naslovom Tajna kiša para: Služba za zaštitu ustavnog poretka radi na masovnoj analizi sadržaja na Internetu (updates) i Tajne jedinice: predstavljamo novu jedinicu Službe za zaštitu ustavnog poretka za razvoj nadzora Interneta. Polazna tačka za pokretanje istrage su bile krivične prijave Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka.“

Moguća i doživotna robija

Blog objavio tajne planove nemačke Službe

U pomenutim člancima Necpolitik je citirao izveštaj Službe za zaštitu ustavnog poretka sastavljen za poverljivo telo budžetske komisije, koji je bio označen kao – nedostupan javnosti. U Nemačkoj i EU je uobičajena klasifikacija dokumenata na: strogo poverljiva tajna, tajna, nedostupno za javnost i samo za internu upotrebu. U tom izveštaju je reč o formiranju nove jedinice Službe za zaštitu ustavnog poretka za praćenje Interneta, sa ciljem da na društvenim mrežama kao što je Fejsbuk analizira i prati kontakte i profile radikalnih osoba i ekstremista.

Izdajom se u Krivičnom zakoniku bavi paragraf 94. Reč je o odavanju državnih tajni „stranoj sili“, „neovlašćenom licu“ ili pukom objavljivanju takvih tajni kako bi se „naškodilo Saveznoj Republici Nemačkoj ili favorizovala strana sila“ i time stvorila opasnost „od ozbiljne štete za spoljnu bezbednost Savezne Republike Nemačke“. Minimalna kazna je godinu dana zatvora. U težim slučajevima je moguć doživotni zatvor.

Kritike sa svih strana

„Ne tretiraju nas kao svedoke, već kao saučesnike naših nepoznatih izvora. U Nemačkoj se odavno nije tako nešto radilo protiv novinara i njihovih izvora“, napisali su novinari-blogeri Bekedal i Majster osumnjičeni za izdaju. Socijaldemokrate, Zeleni i Levica kritikovali su pokretanje istrage protiv blogera.

Renate Kinast, predsedavajuća Odbora za pravosuđe u Bundestagu, oštro je napala saveznog državnog tužioca Haralda Rangea: „Ljuta sam zbog neproporcionalnosti“, rekla je ona za Kelner štat anzajger. Krivična prijava nije dugo proveravana, odmah je pokrenuta istraga, kritikuje Kinast. „S druge strane, imamo masovno špijuniranje i prisluškivanje od strane NSA. I tu se ništa ne dešava. To me je razljutilo i sa stanovišta pravne države to je blamaža.“ Imajući u vidu špijuniranje NSA, Kinast je dodala: „Da nema istraživačkog novinarstva, ništa ne bismo znali.“

.@tagesschau die #NSA bleibt aber frei von Ermittlungen des GBA . Blamage für den #Rechtsstaat

Političarka Zelenih na Tviteru kaže da „Državno tužilaštvo nije povelo istragu protiv NSA. Blamaža za pravnu državu.“

Konstantin fon Noc, opunomoćenik za politiku interneta poslaničkog kluba Zelenih u Bundestagu, za Dojčlandfunk je rekao da je istraga „maksimalno bizarna“. Mnogo toga je ispalo iz ravnoteže kada se u Nemačkoj vodi istraga protiv novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom, rekao je Fon Noc.

Der Landesverrat von Journalisten ist doch wohl ein schlechter Scherz."Abgrund von Landesverrat" zuletzt bei SPIEGEL-Affäre des F.J. Strauß.

Ralf Stegner, zamenik šefa SPD, na Tviteru je napisao da je istraga „loš vic“ i povukao paralelu sa „aferom Špigel“ pre više od 50 godina. Tada su novinari, optuženi za izdaju zbog kritičkog članka, zaista završili u zatvoru. Levičarka Sara Vagenkneht se takođe odmah oglasila na Tviteru i istragu državnog tužioca nazvala „izdajom demokratije".

Oštrom kritikom su se oglasila i dva najveća udruženja novinara u zemlji: Predsednik Nemačkog udruženja novinara (DJV) Mihael Konken, osudio je pokretanje istrage kao „nedopustiv pokušaj da se ućutkaju dvojica kritički nastrojenih kolega. Postupak Državnog tužilaštva je potpuno preteran i predstavlja napad na slobodu štampe.“ On je pozvao tužioca da bez odlaganja obustavi postupak.

Nemačka unija novinara u Ujedinjenim sindikatima uslužnih delatnosti osuđuje istragu Državnog tužilaštava: „Ovo je namerni pokušaj zastrašivanja i sledeća faza pretećeg razvoja za slobodu štampe i rad svih novinara u ovoj zemlji. Pozivamo Državnog tužioca da odmah prekine postupak. Naša solidarnost je sa pogođenim kolegama“, rekao je predsednik Unije Ulrih Jansen.

Neće novog Snoudena

Šef tajne službe Masen u poslednje vreme se bavi pisanjem prijava

Portal nemačkog nedeljnika Cajt piše da Hans-Georg Masen, predsednik Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka, „nije početnik“ i da je „dovoljno dugo na funkciji da može da proceni posledice svojih postupaka i izjava. Krivičnom prijavom protiv Markusa Bekedala i Andre Majstera, on je praktično primorao medije da šire njegovu pravu poruku.“

„Masenu je sigurno bilo jasno da se dvojica novinara neće uplašiti pisma Državnog tužilaštva, već naprotiv – da će ga objaviti. Pismo sada visi na zidu njihove kancelarije pored Nagrade za novinara godine i Grime nagrade za onlajn novinarstvo koje je netzpolitik.org dobio. Masen je takođe sigurno bio svestan toga kakve će reakcije izazvati pokretanje istrage protiv novinara u Nemačkoj, prvi put posle 1983. Moguće je da je upravo to i hteo i da se tu krije njegova prava poruka. Šta javnost misli o njemu i njegovoj službi, nije mu nevažno, ali nije na prvom mestu“, piše dalje Cajt onlajn. Mnogo važniji mu je signal koji bi mogao da se pretoči u sledeće reči: Uzbunjivači i novinari, pazite se! Vrhovni zaštitnik ustavnog poretka u zemlji očigledno želi da spreči da i Nemačka dobije svog Edvarda Snoudena ili Čelsi Mening.

Inače, Hans-Georg Masen, predsednik Službe za zaštitu ustavnog poretka, podneo je još jednu krivičnu prijavu protiv novinara: tu je reč o tajnom izveštaju povodom afere u vezi sa krticom Službe u okruženju Nacional-socijalističkog podzemlja, grupe koja je godinama ubijala građane Nemačke stranog porekla. O tome su izveštavali javni servisi NDR, WDR kao i Zidojče cajtung. Državno tužilaštvo u Karlsrueu još ispituje da li ima dovoljno osnova da se i u tom slučaju pokrene istraga.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.