Nemačka traži 600.000 radnika

Izvor: Radio 021, 05.Okt.2015, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka traži 600.000 radnika

U Nemačkom zavodu za zapošljavanje u septembru je oglašeno 600.000 radnih mesta, čak 81.000 više nego u isto vreme prošle godine.

Nemačka služba za zapošljavanje na svakih šest meseci objavljuje spisak deficitarnih zanimanja za koja je zapošljavanje ljudi iz inostranstva dozvoljeno ukoliko za njega nije konkurisao niko iz zemalja EU.

Da bi građanin Srbije mogao da se zaposli, mora najpre da uspostavi kontakt sa zainteresovanim poslodavcem. Ako s njim postigne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dogovor o angažovanju, mora da od njega dobije i potvrdu o sklapanju radnog ugovora. Sa tom potvrdom u nemačkoj ambasadi u Beogradu podnosi zahtev za izdavanje radne vize."Ukoliko želite plavu karticu, boravišnu i radnu dozvolu za visokokvalifikovane stručnjake, morate da aplicirate za vizu radi zapošljavanja. Tek kad je dobijete, u Nemačkoj aplicirate za plavu karticu", kažu u nemačkoj ambasadi.

Najtraženija zanimanja i zarade

Industrija metala 2.500 do 3.400 evra

Trgovina 1.500 evra

Transport i logistika 1.800 do 2.400 evra

Mašinski tehničari 4.000 evra

Automobilski tehničari 4.500 evra

Mehatronika 2.400 evra

Električari 3.100 evra

Cena obrade zahteva iznosi 60 evra, a dužinu trajanja obrade zahteva teško je precizirati. Za većinu profesija za rad u Nemačkoj potrebno je položiti dodatni ispit - aprobaciju.

Znanje jezika

Samo za radnu dozvolu je dovoljan A1 (razumevanje i korišćenje poznatih, svakodnevnih izraza i sasvim jednostavne rečenice)

Za poslove sa srednjom školom B1 (razumevanje glavnih sadržaja, kada se koristi jasan standardni jezik i poznati sadržaji)

Za visokoobrazovane kadove C1 (razumevanje širokog spektra zahtevnih tekstova i prepoznavanje značenja u njima)

Kontakti za pomoć u nalaženju posla

Ambasada u Beogradu

Savezna agencija zazapošljavanje

Proverite da li Nemačka prihvata vašu diplomu

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.