Neko će u Nemačkoj nadrljati zbog špijunaže za NSA

Izvor: Mondo, 03.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neko će u Nemačkoj nadrljati zbog špijunaže za NSA

Nemačko tužilaštvo razmotriće optužbe da je obaveštajna služba BND prekršila zakon pomažući SAD u špijuniranju zvaničnika i firmi u Evropi, uključujući kompaniju Erbas.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock/MONDO.

Portparol tužioca potvrdio je pisanje medija ovog vikenda da je pokrenuta istraga, dok opozicioni političari traže više informacija od vlade Angele Merkel u vezi sa ovim skandalom. Erbas će se žaliti

Kompanija Erbas saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je 30. aprila da će se žaliti nemačkim vlastima nakon izveštaja da je BND pomagala SAD da špijuniraju ovu i druge evropske firme.

"Otvorena je preliminarna istraga", rekao je portparol.

Magazin "Špigl" objavio je da je BND pomagala posljednjih 10 godina američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA), što je osramotilo Nemačku i uznemirilo mnoge u zemlji u kojoj su prisluškivanje i praćenje osetljiva tema.

Magazin piše da je 2013. godine BND naredila svojim službama da obriše 12.000 takozvanih internet selektora – IP (aj-pi) adresa, imejl adresa i telefonskih brojeva nemačkih vladinih zvaničnika - koje je pratila za NSA.

Nemački mediji javljaju da postoje naznake da su vlade i agencije zemalja EU, posebno Francuska, bile mete špijuniranja BND u korist NSA.

OPOZICIJA PRETI TUŽBOM VLADI U BERLINU

Nemačka opozicija preti tužbom vladi u Berlinu ukoliko im se ne dozvoli uvid u listu traženih objekata koje je BND prisluškivala za NSA.Postoje i zahtevi za saslušanje šefova Kancelarske službe, javljaju danas nemački mediji.

Na listi i Štajnmajer

Šef levice Bernd Riksinger rekao je danas za "Bild am Zontag" da bi, pored bivšeg šefa Kancelarske službe i aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera, trebalo da budu saslušani pod zakletvom i njegov prethodnik Frank-Valter Štajnmajer (aktuelni šef diplomatije), Roland Pofala i sadašnji šef Kancelarske službe Peter Altmajer.

"Ako nam se ne omogući uvid u tu listu, mi ćemo delovati juristički", rekao je predstavnik opozicione partije Zeleni u parlamentarnoj komisiji za istraživanje aktivnosti NSA Konstantin fon Noc danas za "Velt am Zontag", a i predstavnica opozicione Levice u toj komisiji Martina Rener pripretila je vladi u Berlinu tužbom.

Levica želi da se u razjašnjenju špijunske afere saslušaju i šefovi Kancelarske službe, koji su, po zakonu, nadležni za kontrolu rada nemačkih obaveštajnih službi.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Pokrenuta istraga o špijunaži nemačke obaveštajne službe za SAD

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 00:27

Nemačko tužilaštvo razmotriće optužbe da je nemačka strana obaveštajna služba BND prekršila zakon pomažući SAD u špijuniranju zvaničnika i firmi u Evropi, uključujući kompaniju "Erbas"...BND pomagala američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA)..Portparol tužioca potvrdio je pisanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.