Nego, da mi platimo da ne dođu te izbeglice

Izvor: Mondo, 31.Maj.2016, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nego, da mi platimo da ne dođu te izbeglice"

Žitelji jednog od najbogatijih sela u Evropi, Obervil-Lieli u Švajcarskoj, odlučili su referendumom da plate kaznu umesto da prime izbeglice po kvoti koju je odredila vlada.

Foto: MONDO arhiva

Globa nije mala, 260.000 evra za neprimanje 10 izbeglica, ali meštani to mogu da si priušte jer Obervil-Lieli blizu Ciriha je mesto gde među 22.000 meštana živi 300 milionera.

Na referendumu su se složili da se ni tih desetak izbeglica "ne bi uklopilo".

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />"Ne želimo je ih vode, jednostavno je tako. Nismo vredno radili ceo svoj život da stvroimo ovako lepo selo bda bi to neko sa strane pokvario", rekao je jedan žitelj, koji nije želeo da bude imenovan, za britanski "Dejli mejl".

Meštane u švajcarskoj javnosti prozivaju da su rasisti, ali mnogo veći problem sa ovom odlukom ima Vlada, jer se može desiti da i drugi dobiju svoj deo od 50.000 imigranata koje je Švajcarska obećala da će primiti.

Nečalnik sela, desničar Andreas Glarner, se pravda da nije u pitanju rasizam, već da im nije objašnjenon da li je reč o Sirijcima ili ekonomskim emigrantima iz drugih zemalja.

Mada, smatra, i Sirijcima bi bilo bolje da im se pomogne negde bliže kući - "slanjem novca, jer smeštajem ovde se šalje pogrešna poruka" onima koji bi tek trebalo da prežu Mediteran.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nego, da mi platimo da ne dođu te izbeglice?

Izvor: Vesti-online.com, 31.Maj.2016

Žitelji jednog od najbogatijih sela u Evropi, Obervil-Lieli u Švajcarskoj, odlučili su referendumom da plate kaznu umesto da prime izbeglice po kvoti koju je odredila vlada...Globa nije mala, 260.000 evra za neprimanje 10 izbeglica, ali meštani to mogu da priušte jer Obervil-Lieli blizu Ciriha...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.