Nebraska uvela moratorijum na smrtnu kaznu

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebraska uvela moratorijum na smrtnu kaznu

Poslanici u parlamentu Nebraske su izglasali moratorijum na izvršenje smrtne kazne, čime je Nebraska postala 19. američka savezna država u kojoj je taj moratorijum na snazi.

Predlog zakona je podržalo 30 poslanika, dok je 19 bilo protiv, ali je to bilo dovoljno za odbacivanje žalbe guvernera Nebraske iz redova Republikanske stranke Pitera Riketsa i stupanje zakona na snagu, prenela je agencija AFP.

Nebraska je prva tradicionalno konzervativna savezna država koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je uvela moratorijum na smrtnu kaznu od 1973. godine, kad su to učinile vlasti Severne Dakote.

U Nebraski je poslednje pogubljenje izvršeno 1997. godine i to na električnoj stolici, a od uvođenja smrtonosne injekcije niko nije pogubljen ni tom ni ijednom drugom metodom.

Pored toga, u Nebraski od decembra 2013. više ne mogu da se izvršavaju smrtne kazne pošto je istekao rok trajanja jednog od tri leka koji se koriste pri pogubljenju smrtnonosnom injekcijom.

Rikets je početkom meseca objavio da je Nebraska kupila dva leka koja su joj nedostajala, ali su protivnici smrtne kazne tada istakli kako i dalje smatraju da u toj saveznoj državi neće skoro biti novih pogubljenja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nebraska uvela moratorijum na smrtnu kaznu

Izvor: Radio 021, 28.Maj.2015

Poslanici u parlamentu Nebraske su izglasali moratorijum na izvršenje smrtne kazne, čime je Nebraska postala 19. američka savezna država u kojoj je taj moratorijum na snazi...Predlog zakona je podržalo 30 poslanika, dok je 19 bilo protiv, ali je to bilo dovoljno za odbacivanje žalbe guvernera Nebraske...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.