Naučnici pronašli vezu između politike MMF-a i širenja ebole

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2014, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici pronašli vezu između politike MMF-a i širenja ebole

Naučnici s britanskog Kembridža i još nekoliko tamošnjih uglednih univerziteta objavili su studiju u kojoj tvrde da je brzo širenje smrtonosnog virusa ebole u direktnoj vezi s rigidnom ekonomskom politikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u zemljama Zapadne Afrike.

Naučna studija je objavljena u magazinu "The Lancet", a u njoj se navodi da je slab zdravstveni sistem u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji bio osnovni uzrok brzog širenja ebole, a da je MMF svojom politikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prema tim zemljama u poslednje dve decenije sprečavao razvoj tog sektora.

Naime, naučnici tvrde da su zdravstveni sistemi u navedenim zemljama oslabljeni MMF-ovim nalozima o obaveznom smanjivanju javne potrošnje i decentralizaciji zdravstvenih sistema. Dalje se navodi da je to dovelo do neadekvatnog plaćanja i edukacije medicinskog osoblja, a decentralizacija je izazvala brojne kočnice za koordinirano delovanje s ciljem borbe protiv širenja virusa ebole.

Sociolog s Kembridža Aleksander Kentikelenis ističe da je neupitno to da je urušeni zdravstveni sistem stvorio pogodno tlo za brzo širenje ebole i da se ne sme zanemariti odgovornost svih koji su doveli do toga.

Iz MMF-a su negirali navode studije i tvrde da njihova politika nikako nije nešto što bi se moglo tumačiti kao faktor koji je doveo do tragičnih poledica epidemije ebole u Zapadnoj Africi.

MMF je u septembru Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu donirao ukupno 130 miliona dolara pomoći. Sredstva su upotrebljena za rešavanje budžetskih deficita u tim zemljama.

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), u proteklih nekoliko meseci od virusa ebole je na zapadu Afrike umrlo više od 7.300 osoba.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.