Nastavljeni protesti širom SAD

Izvor: VOA, 08.Dec.2014, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni protesti širom SAD

U Kaliforniji drugu noć za redom izbili sukobi policije i demonstranata, dok su učesnici protesta u brojnim gradovima blokirali glavne saobraćajnice.

Širom Sjedinjenih Država nastavljeni su protesti zbog nedavnih odluka velikih porota da ne podignu optužnice protiv bijelih policajaca zbog ubistva nenaoružanih Afroamerikanaca.

Druga noć žestokih protesta u Berkliju i Ouklendu, u Kaliforniji… Pojedini demonstranti bacali su kamenice i cigle i lomili prozore, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << dok su na pojedinim mjestima blokirani glavni autoputevi. Policija je uzvratila suzavcem i hapšenjima…Nemiri su trajali više sati.

Okupljanja na istočnoj obali bila su mirnija. Nakon tri noći protesta, zbog ubistva Afroamerikanca Erika Garnera, ulice u Njujorku su bile uglavnom tihe. I demonstranti i policija bili su uzdržani i nije bilo većeg nasilja. Gradonačelniik Bil de Blazio najavio da je da će njujorška policija, jedna od najvećih u zemlji, proći kroz novu obuku nakon što je Garner preminuo tokom intervencije bijelog policajca.

“Moramo otvoreno da razgovaramo o istoriji rasizma, o problemu zbog kojeg roditelji smatraju da su njihova djeca možda u opasnosti tokom susreta sa policijom, koja je tu u stvari da ih zaštiti. Moramo to da prevaziđemo. “

De Blazio, koji je oženjen Afroamerikankom, otvoreno je govorio o teškim razgovorima sa svojim sinom, kojem je preporučio da bude veoma oprezan kada mu priđu policajci.

“Nemoj da praviš iznenadne pokrete, da posegneš za mobilnim telefonom, zato što nažalost znamo da postoji veća šansa da se to pogrešno shvati ukoliko je u pitanju crnac.”

Solidarnost sa žrtvama, kako mnogi smatraju, prekomjerne upotrebe policijske sile iskazana je i ostalim većim gradovima, Filadelfiji…Čikagu…i ovdje u Vašingtonu gdje su tokom vikenda bile blokirane glavne saobraćajnice. Predsjednik Barak Obama ocijenio je da je rasizam duboko ukorijenjen u Americi i da neće uskoro biti eliminisan.

"Kada se suočavate sa nečim tako duboko ukorijenjenim kao što je rasizam ili predrasude u bilo kojem društvu, morata da budete na oprezu, ali i da imate na umu da će to trajati određeno vrijeme, zbog čega morate da budete čvrsti.”

Nedavne odluke velikih porota da ne podignu optužnice protiv policajaca su poslednjih nedelja privukle pažnju svjetske javnosti iako, kako ističe profesor krivičnog prava Džejms Džejkobs, predstavljaju standard već decenijama.

"Za policajce postoji određena vrsta opravdanja u zajednicama, zato što se smatra da obavljaju veoma težak posao.”

Aktuelni protesti podstakli su Obaminu administraciju da utvrdi nove smjernice prema kojima će biti zabranjeno profilisanje na osnovu vjere, porijekla i drugih osobina. Sekretarijat za pravosuđe nada se da će nove mjere biti uzor za lokalne policijske snage.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.