Nasilje na jugu Nigerije, poginulo više od 200 ljudi

Izvor: Blic, 26.Jan.2015, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje na jugu Nigerije, poginulo više od 200 ljudi

Više od 200 boraca, uglavnom pobunjenika, poginulo je u nedelju kada se vojska Nigerije sukobila sa islamskim ekstremistima koji su napali Majduguri, najveći grad na severoistoku te zemlje.

Majduguri

Majduguri je mesto nastanka grupe Boko haram i više puta je napadan tokom poslednjih pet godina.

Vojska je navela da je napad ekstremista odbijen, i da pobunjenici pojačavaju napade na Monduno, grad 140 kilometara od Majdugurija.

Ekstremistički >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << borci su nastavili i napade na sela, pljačkajući i paleći kuće. Očevici su preneli da su ekstremisti oteli desetine žena i dece.

Državni sekretar SAD Džon Keri bio je u nedelju u Lagosu da bi pozvao na mirno odrzavanje izbora 14. februara u Nigeriji.

"Ovo će biti najveći demokratski izbori na kontinentu. Jako je važno da izbori prođu mirno, da budu kredibilni, transparentni i odgovorni", kazao je Keri.

Američki zvaničnik sastao se odvojeno sa predsednikom Nigerije Gudlakom Džonatanom i njegovim glavnim suparnikom na izborima, Muhamaduom Buharijem.

Kako je naveo, od obojice je dobio uveravanja da će pozvati na uzdržavanje od nasilja.

Keri je ipak upozorio sagovornike da će "svakome odgovornom za postizborno nasilje biti zabranjen ulazak u SAD", gde žive milioni Nigerijaca, a, s druge strane, obećao je pomoć SAD u borbi protiv Boko Harama ako izbori prođu mirno i u demokratskoj atmosferi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Majduguri: 200 mrtvih u napadu

Izvor: B92, 26.Jan.2015

Više od 200 boraca, uglavnom pobunjenika, poginulo je u nedelju kada se vojska Nigerije sukobila sa islamskim ekstremistima koji su napali Majduguri...Majduguri je najveći grad na severoistoku zemlje, mesto nastanka grupe Boko Haram. Više puta je napadan tokom poslednjih pet godina...Vojska je navela...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.