Narod u Slavjansku odbio kijevske tenkove, petoro mrtvih

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narod u Slavjansku odbio kijevske tenkove, petoro mrtvih

Pripadnici narodne samoodbrane u ukrajinskom Slavjansku i uz pojačanje koje je stiglo iz grada Krasni Liman odbili su napad ukrajinskih snaga koji su pokušali da uđu u grad, prenosi Itar tas.

Iz Kijeva su najavili slamanje militantnog otpora, a stanovništvo daje podršku pobunjenicima i odbacuju vlasti u Kijevu.

Mediji javljaju i to da su telefonske veze u kvaru u gradu, kao i da ne radi ni mobilna telefonija.

Vršilac dužnosti Vječislav Ponomarev je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao da je situacija u Slavjansku normalizovana, ali se građanima savetuje da ostanu kod kuće i da decu ne vode u školu.

Ukrajinske trupe su danas zauzele kontrolni punkt severno od Slavjanska, nakon što su, kako se čini, proruski demonstranti odatle povukli, javio je novinar agencije Rojters sa lica mesta.

Kad se pet lakih oklopnih vozila ukrajinske vojske približilo kontrolnom punktu iz pravca Svjatogorska, grada nad kojim je zvanični Kijev juče ponovo preuzeo kontrolu, proruski demonstranti su zapalili barikade od guma u pokušaju da smanje vidljivost.

Pročitajte još Putin: Kijev vrši zločin protiv sopstvenog naroda

U roku od pola sata su ukrajinske snage, međutim, preuzele kontrolu nad kontrolnim punktom, koji se nalazi u blizini sela Hrestišče, naveo je novinar Rojtersa, dodajući da se tokom incidenta nisu čuli nikakvi pucnji.

Agencija AFP je javila da je ukrajinska vojska u oklopnim vozilima prošla taj kontrolni punkt i krenula ka ulazu u grad.

VIDEO > Marš na Slavjansk:

Kijev: Petoro mrtvih u sukobima

U operaciji ukrajinskih snaga za ponovno preuzimanje kontrole u Slavjansku jutros je poginulo do pet pripadnika proruskih snaga, dok je jedan ukrajinski oficir ranjen, saopštilo je ukrajinsko Ministrastvo unutrašnjih poslova. Ministarstvo dodaje i da su uništene i tri barikade separatista na ulazu u taj grad.

VIDEO > Gori kontrolni punkt u Slavjansku:

Izveštač francuske agencije navodi da je u akciju, pored oklopnih vozila, uključen i jedan helikopter, kao i da se prilikom nadletanja helikoptera mogu čuti pucnji. Proruski demonstranti, koji su dosad držali pod kontrolom Slavjansk, sada se povlače na defanzivne položaje.

Pročitajte još Lavrov: Amerika predstavlja stvari kao da Kijev vode anđeli

Portparol lokalnih snaga samoodbrane Stela Horočeva je za AFP izjavila da je svim civilima naloženo da napuste zgradu gradske skupštine u Slavjansku. “Naoružani ljudi koji štite skupštinu će ostati na svojim pozicijama”, istakla je ona.

VIDEO > Ukrajinski komandosi se spremaju za akciju:

Napad u Artemivsku, vraćena zgrada u Mariupolju

Ukrajinska vlada je danas saopštila da su njene trupe sinoć odbile napad na bazu u Artemivsku, gradu izmedju Donjecka i Slavjanska na istoku zemlje.

Jedan ukrajinski vojnik je zadobio povrede kad je oko 70 ljudi, za koje je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na svom profilu na Fejsbuku napisao da su ih predvodili ruski vojnici, napalo vojnu bazu u Artemivsku, preneo je Rojters.

VIDEO > Okršaji na ulazu u Slavjansk:

Avakov je dodao i da su proruski demonstranti napustili zgradu gradske skupštine u Mariupolju, industrijskom gradu na obali Crnog mora, kao i da se gradonačelnik tog grada vratio na svoje radno mesto, što je u skladu sa dogovorom postignutim sa Rusijom na pregovorima u Ženevi 17. aprila.

Pročitajte još Ruski vojni avioni blizu britanskog vazdušnog prostora Ukrajina: Poginulo dvoje na punktu nedaleko od Slavjanska Referendum u Donjecku 11. maja Stejt department odbacuje tvrdnje Lavrova: Apsurdno da SAD stoje iza nemira u Ukrajini NATO zabrinut zbog ruskih pretnji Ukrajini

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.