Najveće groblje na svetu u Peruu

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jul.2015, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveće groblje na svetu u Peruu

Najveće groblje na svetu ima Lima, prestonica Perua. Nova Esperanca prostrla se po brdima okićenim milionima grobova, obojenim živopisnim bojama i toliko je velika da je jedino groblje na svetu kroz koje vozi taksi.

Tamo gde je sahranjen neki siromašak stoji samo hrpa kamenja jer porodica nije mogla da mu priušti nadgrobni spomenik. A ovaj grad mrtvih je toliko pretrpan da se sahranjivanje vrši samo po posebnom zahtevu.

Na Dan mrtvih, koji se obeležava 1. novembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hiljade ljudi dolazi na groblje da obiđe najmilije, očisti spomenik, donese cveće, omiljenu hranu pokojnika, polije gutljajem omiljenog pića grob i zapali sveće. Muzičari i plesači nude svoje usluge - da sviraju i plešu za mrtve.

Na Dan mrtvih pojavi se i gomila prodavaca oko groblja, cveta trgovina svim i svačim. Neki prodaju plastične igračke koje će rođaci staviti na grobove dece, drugi balone, članovi porodice pevaju i igraju oko grobova svojih pokojnika, ulični izvođači izvode komične skečeve za okupljenu publiku na groblju...

Neki popravljaju natpise na krstovima, drugi posedaju oko grobai razgovaraju, treći jedu. Svi dolaze rano ujutro i provode ceo dan s pokojnicima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.