Naftni biznis cveta u Severnoj Dakoti

Izvor: VOA, 24.Avg.2014, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftni biznis cveta u Severnoj Dakoti

Zapadni deo Severne Dakote leži na najvećim naslagama naftnih škriljaca u Sjedinjenim Državama što je dovelo do ekonomskom buma u toj državi. Na   tržištu rada u Severnoj Dakoti vlada zavidna potražnja jer se mnogi poslovi preseljavaju u tu državu zbog profita i velikih mogućnosti za zapošljavanje.

Nekada uspavani gradić u Severnoj Dakoti, Viliston, sada vrvi od poslova, zahvaljujući novim načinima eksploatacije nafte iz škiljaca.  Naravno, svako želi profit. >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA <<

"Viliston, sa manje od 50 hiljada stanovnika trenutno je gradić koji se najbrže razvija u zemlji", kaže Šon Venko iz Kancelarije za ekonomski razvoj Vilistona.

Venko je pomoćnik direktora Kancelarije za ekonomski razvoj Vilistona. On priznaje da njihova kancelarija u Severnoj Dakoti ima problema da opsluži veliki broj radnika i biznisa koji pristižu u region.

"Mesto se širi neverovatnom brzinom. U protekle tri godine zaradili smo više od milijardu i 200 miliona dolara od izdavanja raznih dozvola za rad u Vilistonu.”

Jednu od tih dozvola dobila je i kompanija “Vactor Manufacturing”, koja proizvodi industrijske pumpe koji se prenose kamionima, sa sedištem u Ilinoisu.

Njihove uređaje obično koriste opštine za čišćenje kanalizacija i odvoda posle oluje. Međutim oprema kompanije Vektor može da se koristi na naftnim platformama kao i rezervoarima za naftu, tako da je potržnja za njihovim uređajima u Severnoj Dakoti u porastu.

"Postoji  verovatno više od 25 konkurentskih firmi i sve pokušavaju da se probiju na tržište Severne Dakote", kaže glavni menadžer Sem Miseli.

Miseli ističe da je njegova firma nedavno izgradila centar za servisiranje kamiona i uređaja koji su prodati kompanijama koje posluju na naftnim poljima.

"Važno je da, kad se neka mašina pokvari, imate rezervni deo pri ruci, da može odmah da se popravi i nastavi sa radom. Okruženje je surovo, a  tržište zahtevno", objašnjava Miseli.

Međutim on dodaje da je jedan od najvećih izazova njegove firme bilo zapošljavanje i zadržavanje radnika.

"Ne samo što morate dobro da ih plaćate već, da biste ih zadržali, morate da im obezbedite stambeni prostor i beneficije.”

Zbog veoma dobro plaćenih poslova, Severna Dakota predvodi u migraciji stanovništva u Sjedinjenim Državama. Privreda te savezne države rasla je stopom pet puta višom od nacionalnog proseka u proteklih nekoliko godina. Očekuje se da će se populacija u zapadnom delu Severne Dakote, narednih nekoliko decenija udvostručiti, zbog sve većeg prisustva kompanija za eksploataciju nafte

Zato, kaže Šon Venko, Viliston planira na duge staze.

"Uložićemo 258 miliona dolara u izgradnju puteva. Planiramo da poboljšamo sistem za preradu otpadnih voda, renoviramo naš aerodrom, skladišta, vladine zgrade, vatrogasne i policijske stanice i sve ostalo u gradu."

To bi trebalo da pomogne u rešavanju dva druga rastuća faktora - potrebe za pružanjem društvenih usluga i kriminala.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Naftni biznis cvjeta u Sjevernoj Dakoti

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Avg.2014, 17:02

VILISTON - Zapadni dio Sjeverne Dakote leži na najvećim naslagama naftnih škriljaca u Sjedinjenim Državama, što je dovelo do ekonomskom buma u toj državi...Na tržištu rada u Sjevernoj Dakoti vlada zavidna potražnja jer se mnogi poslovi preseljavaju u tu državu zbog profita i velikih mogućnosti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.