Nafta jeftinija, čeka se izveštaj o zalihama u SAD

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta jeftinija, čeka se izveštaj o zalihama u SAD

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon jučerašnjeg rasta, u vreme kada investitori iščekuju najnoviji izveštaj o zalihama nafte u najvećem svetskom potrošaču tog energenta.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 42 centa na 60,84 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu pojeftinila 39 centi na 65,10 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je juče poskupeo 1,06 dolara, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "brent" 61 cent u svetlu značajnog pada dolara, zbog kog je nafta izražena u toj valuti postala jeftinija za kupce koji koriste druge valute.

Analitičari, međutim, navode da je skok cena privremen, jer trgovci veruju da globalno visoke zalihe nafte neće uskoro biti smanjene. Stručnjaci veruju da su rezerve nafte u nedelji zaključno sa 29. majem po svoj prilici ponovo smanjene i to za 2,5 miliona barela, nakon pada od 2,8 miliona barela iz prethodne nedelje.

Investitori očekuju da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), koja se sastaje u petak, zadržati postojeći nivo proizvodnje nafte od 30 miliona barela dnevno. OPEK proizvodi oko trećinu svetske nafte.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.