NOVI NAFTNI POREDAK Hoće li saudijski princ okrenuti svetsku ekonomiju NAGLAVAČKE?

Izvor: Blic, 25.Apr.2016, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI NAFTNI POREDAK Hoće li saudijski princ okrenuti svetsku ekonomiju NAGLAVAČKE?

Za mnoge generacije nafta i stabilnost su išli ruku pod ruku sa Saudijskom Arabijom. Puritansko konzervativno kraljevstvo je koristilo naftno bogatstvo kako bi kupilo lojalnost kod kuće i prijatelje u inostranstvu. Ali od kako je prošle godine kralj Salman došao na, njegov tridesetogodišnji sin Muhamed se neočekivano okrenuo Bliskom istoku.

Neki kritičari smatraju da je prestolonaslednik usijana glava koja je opasno opsednuta Iranom, rivalom Saudijske Arabije, te da ohrabruje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sektaštvo, ali i narušava odnose sa Amerikom. Međutim, možda je princ Muhamed upravo ono što je neophodno Saudijskoj Arabiji kako bi se okrenulo nečemu drugom, a ne samo naftni čija cena naglo pada poslednjih 18 meseci, piše Ekonomist. Veliki test će biti 25. aprila kada je najavljeno da će princ otkriti dugoročne planove za reforme koji su nazvani "Vižn".

Ipak, izgleda da je pod vlašću princa Saudijska Arabija povlačila nepromišljene poteze. Tako je prošle godine uzela učešće u ratu u Jermeniji i još uvek je zaglavljena u tom sukobu. U januaru je pogubljen istaknuti šiitski sveštenik, što je samo pogoršalo odnose sa Iranom.

Potom je, na zaprepašćenje direktora i ministara, izašao u javnost sa idejom da ponudi na berzi akcije jedne od najvećih svetskih kompanija Saudi Aramko. Tako je nedavno na sastanku sa svetskim proizvođačima nafte uspeo da poništi ugovor u poslednjem trenutku i tako poljulja kredibiletet tehnokrata, uključujući i saudijskog ministra za naftu Ali al-Naimi.

Ipak, princ Muhamed ima veoma upečatljive ideje kako da promeni ekonomiju Saudijske Arabije. Najveća svetska naftna sila skoro 9/10 svojih prihoda bazira na "crnom zlatu". Sa padom cena na svetskom tržištu, očekuje se deficit od 13,5 odsto BDP-a, pa tako smanjuje potrošnju, povlači svoje rezerve i zadužuje se u inostranstvu.

Princ Muhamed planira da ukine subvencije, da uvede nove poreze i poveća već postojeće, ali i da delom privatizuje javne usluge. Najavio je i industrijske reforme u kompanijama Saudija Aramako i SABIC. Ipak, on se u tim svojim namerama suočava sa brojnim preprekama. Jedna od njih je nedostatak građanskog sektora koji bi podržao takvu ambiciju. Ni kraljevska mnogočlana porodica, kao ni ultra-konzervativni sveštenici ne podržavaju takve reforme kojima se promoviše privatni sektor, vladavina prava i osnaživanje žena. A sve te promene su neophodne ako Saudijska Arabija želi da privuče strane investitore.

Pročitajte još:

Neke veoma bolne udarce je Saudijska Arabija sama sebi nanela. Tako je 2014. godine zaustavila rast cene sirove nafte, pa je tako nastavila da izvozi "crno zlato" nekim američkim kompanijama koje su imale višestruke koristi od takve situacije. Pokušali su da izbace Iran iz igre. Saudijska Arabija je naglasila da neće zamrznuit proizvodnja osim ako Iran ne učini isto. S druge strane, Iran smatra da ima pravo da obnovi svoju proizvodnju nakon ukidnja sankcija Zapada.

Saudijska Arabija ima borbeni stav i to zbog straha da je njen dugogodišnji partner SAD ne napusti. Saudijci su ubeđeni da je Barak Obama naklonjen Iranu i da je poseta Rijadu imala za cilj da izvrši pritisak. Obama je poručio da moraju da budu dobre komšije Iranu, a to zahteva hitne reforme. Saudijska Arabija možda ima više nafte, ali Iran ima raznovrsnu privredu i zna kako da se nosi sa teškoćama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.