Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NORVEŠKA OPET USPEŠNI MIROTVORAC Filipinski pobunjenici pristali na trajni prekid vatre

Filipinski komunistički pobunjenici pristali su danas na trajni prekid vatre i okončanje višedecenijskih sukoba sa filipinskim vlastima.

U zajedničkom saopštenju pobunjenika i vlade navodi se da su višenedeljni pregovori u Oslu, uz posredovanje Norveške, okončani sporazumom o trajnom prekidu neprijateljstava.

Pregovaračke strane navele su da će mirovni proces biti sasvim okončan u narednih devet meseci do godinu dana.

Filipinska vlada prethodno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sama proglasila primirje koje pobunjenici nisu prihvatili.

Oko 150.000 ljudi poginulo je od početka pobune komunističke gerile pre skoro pola veka.

Uz pomoć norveških mirotvoraca juče je okončan i 52-godišnji gerilski rat između kolumbijske vlade i levičarske gerilske grupe FARC i to nakon četiri godine pregovaranja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.