Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEOBIČAN METOD U Poljskoj dagnjama čiste vodu i proveravaju zagađenost

Meštani grada Žešova na jugoistoku Poljske koriste dagnje kao prirodni čistač vodovoda.

Polish town turns to #mussels to help detect #water contamination https://t.co/8suDnxLikc pic.twitter.com/HFuHr0DsEQ

Mekušci su poznati po sposobnosti filtriranja zbog čega je vodovod iz lokalne reke uzeo uzorak pitke vode u koju je stavljeno osam rečnih dagnji kako bi bio izmeren nivo zagađenosti.

Dagnje su povezane sa senzorima koji mere njihovo reagovanje na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << promene okruženja.

Stručni tim ističe da su dagnje osjetljive na naznaku prisustva hemijskog zagađenja i da brzo reaguju tako što zatvore svoje otvore koje koriste za filtriranje vode.

Posle tri meseca provedenih u laboratoriji, dagnje će biti vraćene u originalno stanište, razna jezera u Poljskoj, a drugi mekušci će zauzeti njihovo mesto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.