NASA ublažila zabranu saradnje sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2014, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA ublažila zabranu saradnje sa Rusijom

20.04.2014. -

Razvod NASE sa Roskosmosom nije se desio. Samo što je proglašeno obustavljanje saradnje u kosmičkoj sferi u svim zajedničkim projektima osim MKS, aviokosmočka agencija SAD odstupila je korak unazad. Sada će se odluka o svakom od zajedničkih programa donositi, kako kaže resor, u individualnom poretku.

SAD u punoj meri nastavljaju da rade sa Rusijom na 4 međuplanetarne misije, na kojima stoje ruski naučni uređaji, objašnjava predstavnik agencije Alard >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Bejtel. Nikakvih ograničenja neće biti sa projektima kosmičke geodezije, tačnije merenja Zemlje iz kosmosa. Američki naučnici će takođe biti pušteni na 40. konferenciju Komiteta za kosmička istraživanja koja će biti održana u avgustu u Moskvi.

Kako je pisalo internet-izdanje The Verge , nije NASA rešila da kazni Roskosmos: odgovarajuća direktiva stigla je iz Bele kuće. Akademik Ruske akademije kosmonautike Aleksandar Željeznjakov smatra da su se razlike pojavile kada je stvar došla do praktične realizacije:

- Neko je rešio da uradi sve na jedan način, neko na drugi. A nadalje je trezvena analiza pokazala da je to put koji ne vodi nikud. Da treba deliti politiku i naučnu saradnju. Tim pre što je ograničenje odnosa sa Ruskosmosom nepovoljno po Amerikance. Sada oni u određenoj meri zavise u zajedničkim projektima od naše strane. Zato su i uneli određene korektive.

Savetnik NASE i unuka 34. predsednika SAD (i osnivača NASE) Sjuzan Ajzenhauer izjavila je da prekid saradnje sa Rusijom nije produktivan i da će naneti štetu nacionalnoj bezbednosti SAD. Govoreći u komisiji Senata, ona je posumnjala da postoje jasne granice između dozvoljene saradnje na projektu MKS i svega ostalog.

U kosmosu su moguće situacije koje zahtevaju napore širokog spektra stručnjaka dve zemlje, rekla je Sjuzan Azjenhauer.

- Od 2002. godine u SAD više od 40 kosmičkih lansiranja u intersima NASE i Pentagona realizovano je raketom Atlas 5 sa ruskim motorom RD-180. Startovi Atlasa će se nastaviti. A šta je sa sankcijama? Ove rakete pravi privatno preduzeće na osnovu direktnih ugovora sa Rusijom, a privatnike se zabrane ne tiču. Ispada da tako važna sa SAD sfera sradnje na RD-180 unapred ne potpada pod sankcije. Od drugih velikih sfera ostaje samo MKS. Zato kada su Amerikanci izjavili da uvode sankcije i da isključuju iz njih MKS, to je delovalo čudno, smatra urednik lista Novosti kosmonautike Aleksandar Iljjin:

Rusija nema tako velike zajedničke projekte gde može da se kazni sankcijama. SAD kažnjavaju, ispada, same sebe. Prema rečima saradnika kosmičke grane, postalo je teže, zašto što su američkim stručnjacima zabranili ulazak u Rusiju. Tačnije sve je prilično glupo: zajednički rad se ipak vodi, a svojim stručnjacima napravili su probleme.

Prema rečima eksperta, određenu ulogu u korekciji režima sankcija odigrale su bojazni da Rusija može da raskine neke sporazume o MKS, što bi za NASU bilo krajnje bolno.

Pojedini programi se ipak obustavljaju. Između ostalog to je prorada mogućnosti zajedničke automatske misije proučavanja Venere i ispitivanja modela američkog aviona sa širokim trupom u ruskoj aerodinamičkoj cevi.

Roskosmos je izjavio da uzvratnih sankcija s njegove strane neće biti.

Boris Pavliščev,

Izvor: Glas Rusije, foto: ru.wikipedia.org    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.