NAKON PET RUDNI GLASANJA U UN Holandija i Italija dele mesto nestalne članice u Savetu bezbednosti

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAKON PET RUDNI GLASANJA U UN Holandija i Italija dele mesto nestalne članice u Savetu bezbednosti

Glasanje za pet novih nestalnih članica Saveta bezbednosti UN završeno je konačnim dogovorom Holandije i Italije da podele dvogodišnji mandat rezervisan za zapadnoevropske zemlje.

Generalna skupština UN sastala se juče kako bi izabrala pet novih nestalnih članica Saveta bezbednosti. Ubedljivom većinom izabrane su Etiopija i Bolivija, koje nisu imale konkurentne za upražnjena mesta rezervisana za oblast Latinske Amerike, Kariba i Afrike.

Dva osporavana mesta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nestalnog člana Saveta bezbednosti dobile su Kazahstan i Švedska, a Holandija i Italija su okončale bitku za treće neraspodeljeno mesto dogovorom da podele dvogodišnji mandat na jednom mestu UN.

Nakon pet rundi glasanja, Holandija i Italija su imale isti broj glasova, po 95, a za pobedu je potrebno 127.

Posle dve pauze koje je sazvao predsednik Generalne skupštine Mogens Liketoft, ministri spoljnih poslova Holandije i Italije objavili su da su postigli dogovor: Italija će biti na tom mestu 2017, a Holandija 2018. godine.

Taj dogovor treba da odobri grupa zapadnih zemalja koje će se sastati danas pre podne i skoro da je sigurno da da će ga i odobriti. Posle toga se očekuje da će i Generalna skupština UN dati svoje odobrenje.

Savet bezbednosti ima 15 članica, od kojih je pet stalnih sa pravom veta - SAD, Francuska, Rusija, Kina i Velika Britanija, i 10 nestalnih, koje Generalna skupština bira na dve godine, zamenjujući svake godine pet članica.

Tako su ovogodišnje nove nestalne članice Saveta Bezbednosti: Švedska, Italija/Holandija, Etiopija, Bolivija i Kazahstan. One zvanično treba da preuzmu dužnost 1. januara 2017. godine, s mandatom od dve godine, izuzev Italije i Holandije koje će deliti dvogodišnji mandat, saznaje Beta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.