Izvor: Blic, 26.Sep.2016, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most i HDZ nastavljaju pregovore o vladi, na redu podela resora

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most danas nastavljaju razgovore o postizbornoj saradnji i formiranju vlade koja bi prema najavama iz HDZ mogla da bude formirana do sredine oktobra.

"Očekujem da ćemo i danas imati konstruktivan sastanak na kojem ćemo napraviti dodatni korak prema formiranju većine u parlamentu i stabilne vlade s četvorogodišnjim mandatom", rekao je jutros novinarima generalni sekretar HDZ Gordan Jandroković.

Na pitanje koliko će ministarskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesta ponuditi Mostu, on je odgovorio da još nije vreme za razgovore o kadrovskim rešenjima, jer se razgovara programski.

Upitan hoće li HDZ već sutra na konsultacije kod predsednice Kolinde Grabar-Kitarović doći s potpisima podrške 76 izabranih poslanika, Jandroković je odgovorio da je o tome rano razgovarati, jer pregovori s Mostom i predstavnicima manjina još traju.

"Dosadašnji razgovori su bili vrlo korektni, razgovarali smo konstruktivno i u dobroj veri i verujem da ćemo to i dogovoriti", naglasio je Jandroković.

Dosad su održana dva kruga razgovora s Mostom, a sledi najteža faza pregovora koja se odnosi na podelu ministarstva i program buduće vlade.

Prema nezvaničnim informacijama koje prenosi Večernji list, HDZ namerava da ponudi Mostu četiri ministarstva i mesto potpredsednika Vlade, što će biti njihova startna pozicija.

U dosadašnoj vladi koju su takodje sastavili HDZ i Most, i koja se urušila posle samo pet meseci, Most je imao šest od ukupno 20 ministara i jednog potpredsednika.

Na prevremenim parlamentranim izborima 11. septembra, HDZ i partneri osvojili su 61 mandat u Saboru, a Most 13 s tim da računa i na jednog poslanika Živog zida, koji je napustio tu stranku.

HDZ u sastavljanju vlade računa i na podršku osmoro poslanika nacionalnih manjina, medju njima i tri srpska.

Za sastavljanje vlade treba podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika, ali nijedna politička opcija nije osvojila toliko mandata.

Objavom službenih rezultata izbora, danas počinje da teče rok od 20 dana u kojem mora da bude konstituisan Sabor.

Predsednik Državne izborne komisije Branko Horvatin izjavio je da će službene rezultate u utorak predstaviti predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

Očekuje se da će predsednica potom održati prvi krug konsultacija o sastavljanju vlade. Prema Ustavu, predsednica dodeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodele poslaničkih mesta i obavljenih konsultacija, uživa poverenje većine svih poslanika, što je najmanje 76.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Most i HDZ nastavljaju pregovore o vladi, na redu podela resora

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2016

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most danas nastavljaju razgovore o postizbornoj saradnji i formiranju vlade koja bi prema najavama iz HDZ mogla da bude formirana do sredine oktobra..."Očekujem da ćemo i danas imati konstruktivan sastanak na kojem ćemo napraviti dodatni korak prema formiranju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.