Rusiji i punoletstvo malo do STO

Izvor: B92, 31.Okt.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusiji i punoletstvo malo do STO

Moskva -- Rusija očekuje da joj švajcarski posrednici pomognu da zatvori preostala otvorena pitanja u pregovorima sa Gruzijom o ulasku u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Time bi posle 18 godina konačno ušla u STO.

Ekonomski savetnik ruskog predsednika Arkadij Dvorkovič rekao je očekuje da se sve završi za nekoliko sati dodajući da nisu ostala nerešena bitna pitanja, već da samo treba neka pojasniti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Rusiji za ulazak u STO treba samo još odobrenje Gruzije, nakon što je prošle nedelje EU podržala članstvo Rusije.

Krajem prošle nedelje Rusija je dobila "zeleno svetlo" od EU za ulazak u STO, nakon što su rešeni nesporazumi oko pitanja sklapanja automobila u Rusiji i izvoza drveta.

Ulazak u STO, prema procenama Svetske banke, predstavljaće podsticaj za rusku ekonomiju vrednu 1,5 hiljada milijardi dolara kojoj će članstvo u STO na srednji rok doneti rast od više od tri odsto.

Sa učešćem u globalnom bruto domaćem proizvodu od dva odsto Rusija je najveća ekonomija i jedina iz Grupe 20 koja nije u STO. Članice grupe 20 zaslužne su za 97 odsto svetske trgovine.

Rusija, najveći svetski proizvodjač energenata, računa da će joj članstvo u STO pomoći da privuče strane investicije i smanji zavisnost od izvoza energenata koji joj obezbedjuje 40 odsto budžetskih prihoda.

O ulasku u STO Rusija pregovara od 1993. godine i nadmašila je Kinu koja je na članstvo čekala 15 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.