Mogerini: Pregovori sa Iranom se nastavljaju

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jul.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Pregovori sa Iranom se nastavljaju

Iran i šest svetskih sila nastaviće pregovore o istorijskom nuklearnom sporazumu, izjavila je danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, uprkos roku koji danas ističe za postizanje finalnog sporazuma.

"Nastavljamo da pregovaramo u narednih nekoliko dana. To ne znači da produžavamo naš rok", rekla je Mogerini, koji je okarakterisala kao "fleksibilan".

Mogerini je rekla da bi "neki od ministara mogli bi da odu u narednim satima, a zatim se spreme i da se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vrate" na pregovore, preneo je Rojters.

"Mi tumačimo na fleksibilan način naš rok, što znači da ćemo uzeti vreme, dane koji su nam još potrebni, da finalizujemo sporazum", kazala je Mogerini, dodajući da još ostaje nekoliko teških pitanja za rešavanje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, potvrdio je, takođe, novinarima da će pregovori u Beču biti nastavljeni, naveo je TAS S.

Lavrov je rekao da strane u pregovorima imaju manje od 10 pitanja o kojima je ostalo da se razgovara, i dodao da većina ministara spoljnih poslova napušta pregovore.

"Potrebne instrukcije date su našim zamenicima, političkim direktorima, koji će nastaviti rad u narednih nekoliko sati, u narednim danima", kazao je Lavrov.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamenu za ublažavanje sankcija koje su nanele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Početkom aprila, Iran i šest sila postigli su u Lozani dogovor o okvirnom sporazumu koji je trebalo da bude finalizovan do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamenu za suspenziju sankcija.

Tokom pregovora odlučeno je, međutim, da se rad na sporazumu produži do 7. jula.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.