Mladenović: Napad u Parizu uticaće na rezultate izbora

Izvor: N1 televizija, 21.Apr.2017, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladenović: Napad u Parizu uticaće na rezultate izbora

Posledice napada u Parizu u kojem je jedan policajac ubijen na Jelisejskim poljima mogle bi da budu velike na prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, smatra Ivica Mladenović, urednik srpskog izdanja magazina "Le Monde Diplomatique". On dodaje da ovakva situacija ide u korist kandidatkinji Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Mladenović, koji inače živi u Francuskoj, rekao je gostujući u Novom danu da je atmosfera >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u Parizu bolja nego pre nekoliko meseci, ali da ljudi i dalje žive u strahu od terorizma i konstantnom vanrednom stanju.

On ističe da su teroristički napadi imali mnogo veći uticaj na francusku ekonomiju nego svetska ekonomska kriza 2008. godine i dodaje da su u tom pogledu posledice strašne.

Odlazeći francuski predsednik Fransoa Oland spomenuo je mogućnost odlaganja predsedničkih izbora zbog opasnosti od terorističkih napada. Madenović, međutim, nije siguran da će izbori biti odloženi. Prema njegovom mišljenju, poslednji napad biće jak vetar u leđa Marin le Pen jer je, kako kaže, to njena tema.

Mnogi ove izbore smatraju posebnim za Evropu, a Mladenović objašnjava da je razlog tome veoma neizvesna situacija. Francuzi će na izborima glasati za 11 predsedničkih kandidata, od kojih su se četiri već izdvojila kao favoriti.

"Čini mi se da je Marin le Pen siguran favorit u prvom krugu, a njen glavni protivnik je najmlađi kandidat Emanuel Makron, bivši ministar finansija koji u svoj pokret 'U pokretu' okuplja leve struje konzervativaca i desne struje levičara. Izdvojila su je još dvojica kandidata oko kojih se stvara velika dinamika", kaže gost Novog dana.

On predviđa pobedu Marin le Pen u prvom krugu izbora, ali dodaje da će u drugom krugu najverovatnije izgubiti sa velikom razlikom. Međutim, njena pobeda u drugom krugu je moguća ako joj protivnik bude bio Fransoa Fion, predstavnik radikalne desnice, koji je prema Mladenovićevoj oceni po mnogim pitanjima reakcionarniji od Le Pen, zbog čega će levi glasači postati apstinenti.

"Pitanje je šta bi to značilo za Francusku, jer je francuski sistem specifičan. To je predsednički sistem, a posle predsedničkih održavaju se parlamentarni izbori. Marin le Pen sigurno neće imati većinu u parlamentu, što bi značilo da će postojati kohabitacija i država bi mogla da bude u blokadi", zaključuje Mladenović.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Le Pen: Strahujem od novih napada, treba da PROTERAMO STRANCE POD PRISMOTROM

Izvor: Blic, 21.Apr.2017

Kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen izrazila je danas bojazan od novih napada u Francuskoj posle napada u Parizu, ali je dodala da to ne bi trebalo da utiče na rezultate izbora, javio je RFI na svom sajtu...- Da, strahujem. Neću više da kažem o tome. Znamo da je Islamska država poslala...

Nastavak na Blic...

Kakve su šanse Marin le Pen na izborima?

Izvor: N1 televizija, 21.Apr.2017

Ivica Mladenović, urednik srpskog izdanja magazina "Le Monde Diplomatique" predviđa pobedu Marin le Pen u prvom krugu izbora, ali dodaje da će u drugom krugu najverovatnije izgubiti sa velikom razlikom. Međutim, njena pobeda u drugom krugu je moguća ako joj protivnik bude bio Fransoa Fion, predstavnik...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.