Mjanmar na moru spasio 208 migranata iz Bangladeša

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mjanmar na moru spasio 208 migranata iz Bangladeša

Mornarica Mjanmara spasila je 208 migranata iz Bangladeša sa dva ribarska broda kod zapadne obale zemlje, rekao je šef predsedničkog kabineta Zou Htaj.

Htaj je naveo da će mornarica Mjanmra pružiti humanitarnu pomoć migrantima, izvršiti njihovu proveru i vratiti ih potom odakle su došli.

Migranti su pronađeni uz obalu mjanmarske države Rahine, odakle su pobegli pripadnici muslimanske manjine Rohinja, koji su na meti progona u Mjanmaru, pretežno budističkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zemlji, i koji su ostali zarobljeni u Andamanskom moru.

Vlasti Mjanmara ne priznaju Rohinje, zovu ih Bengalcima i smatraju ih ilegalnim imigrantima iz Bangladeša.

Oko polovine od više od 3.000 migranata koji su se dokopali obala Indonezije i Malezije su Rohinje iz Mjanmara, a druga polovina su iz Bangladeša. Oni dele isti jezik i veru.

Agencija UN za izbeglice procenjuje da bi više od 3.000 Rohinja i migranata iz Bangladeša, a možda čak i više, moglo i dalje biti zarobljeno na Andamanskom moru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.