Mit o „gregzitu“

Izvor: Deutsche Welle, 21.Feb.2017, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mit o „gregzitu“

Atina odbija liberalizaciju tržišta rada, što je uslov za isplatu sledeće tranše pomoći. MMF zagovara otpis dela dugova, što poverioci odbijaju. Dramatično je opet, ali dopisnik DW iz Brisela Georg Mates ne brine.

Zavesa se ponovo diže, grčka tragedija ima novi čin. Posle „bregzita“, Trampa i uzbuđenja oko sporazuma CETA, na evropsku binu se vraća pravi hit. Da je ovo mjuzikl, zvao bi se „Spas Grčke“ i bio bi interesantniji od klasika kako što su„Kralj lavova“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << „Mačke“ i „Starlajt eksres“. Recept za uspeh vazda je isti: rok za otplatu duga se opasno primiče, Atina je u cajtnotu, a pregovori o nužnim reformama štucaju – to bi bio najavni spot.

To odgovara Aleksisu Ciprasu. Premijeru tokom pregovora dobro dođu naslovne stranice na kojima se ponovo piše o gregzitu – mogućem istupanju Grčke iz monetarne unije. Ovaj rolerkoster se vrti u krug već sedam godina i valjda smo do sada naučili: biće knap, ali spas Grčke nije ozbiljno ugrožen. Najpre, Grcima uvek treba „malo više vremena“, kako je nedavno u Briselu ponovio nemački ministar finansija. Drugo, niko ne veruje ozbiljno da će Ciprasova vlada, nakon bolnih kraćenja plata i penzija, posustati u ciljnoj ravnini, tik pred isplatu sledeće tranše pomoći.

Georg Mates, DW

Uzgred, isto važi za poverioce. Evrozona, MMF i privatni zajmodavci su od 2010. dali više od 300 milijardi evra kako bi spasli Grčku od bankrota. Zar sada sve da propadne jer Grčka oteže pregovore i pokušava da izbegne liberalizaciju tržišta rada? Ne, stvar neće propasti. Posebno jer na susednim pozornicama nastupaju pristalice Bregzita i Donalda Trampa kojima bi dalje osipanje evropskog jedinstva bilo kao zgoditak na lotou.

Ove godine su izbori u Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj. Već i zbog toga će svaka velika debata o Grčkoj biti ugušena. Diskusija o opraštanju dela dugova Atini išla bi na vodenicu protivnika evra i EU. Nije dakle iznenađenje što je nemački ministar finansija optimista. Briselska delegacija će uskoro ponovo nastaviti sa radom, rekao je Volfgang Šojble. Bio je ubeđen da će MMF ostati deo družine.

Ako bude u pravu, to bi značilo da je završena prepirka poverioca i Grčke o eventualnom oprostu dugova. Sastanak šefice MMF i Kristin Lagard u sredu u Berlinu nudi priliku za to. Ako tu bude dogovora, hit zvani „Spas Grčke“ ove godine više neće biti na programu. Ali treba ostati oprezan. „Mačke“ su na Brodveju prikazivane punih osamnaest godina. A sada su, posle duge pauze, ponovo na programu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.